Landslaget värmer upp inför VM-kvalet i Paris.
Landslaget värmer upp inför VM-kvalet i Paris. Foto: Janerik Henriksson/TT

Andreas Granqvist: ”Måste våga ha ett anfallsspel”

Andreas Granqvist: ”Det blir en nyckel mot Frankrike”
3:01 min

En tidig gruppfinal väntar för Sverige i VM-kvalet på fredagkvällen när landslaget ställs mot Frankrike på Stade de France.

– Det är en väldigt tuff uppgift men samtidigt inspirerande. Det är ingen som räknar med att vi ska vinna den här matchen men vi har en tro inom gruppen att vi ska göra en bra prestation, säger Sveriges lagkapten Andreas Granqvist till Radiosporten.

Det är ett skadedrabbat svenskt landslag som ställs mot EM-tvåan Frankrike. Rutinerade spelare som Marcus Berg, Mikael Lustig och Martin Olsson lämnade återbud inför samlingen på grund av skador och det är ett mer orutinerat landslag än på många år.

– Det är ett ungt lag. Men de kommer in med en otrolig energi och tar för sig bra så det ska inte vara några bekymmer, säger Andreas Granqvist om de yngre spelarna som kommit in och ersatt.

Vad blir nycklarna i den här matchen?

– Att när vi väl har boll har rörelse och hjälper bollhållaren och att vi vågar ha ett passningsspel och vågar ha ett anfallsspel. Nittio minuter att bara försvara, det kommer bli svårt, vi måste ha ett anfallsspel också.

På söndag är det årsdagen för terrordåden i Paris där 130 människor dog för ett år sen i flera attentat runtom i staden. Ett av dåden skedde utanför Stade de France under träningslandskampen mellan Frankrike och Tyskland.

– Det var en chock. Man tänkte att det är 2015 och det ska inte få ske. Det är klart att vi lider med franska folket men vi viker inte ner oss för terrorn och att spela den här matchen är ett bevis på det, säger Sveriges lagkapten Andreas Granqvist.

Har ni pratat om i laget att göra nån slags gest gentemot det franska landslaget som ju var inblandat i ett av attentaten förra året?

– Inte vad jag vet. Det kanske är så att vi får reda på nåt mer ikväll men vad jag vet har det inte varit nåt snack om det.

Mer om VM-kvalet inför 2018

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".