Foto: TT
Henriksson vill se Wendt och Durmaz i startelvan. Foto: SR och TT

Henrikssons råd till Janne: ”In med Wendt och Durmaz”

Henriksson: "Jag tycker inte Durmaz är dålig defensivt"
4:22 min

Ludwig Augustinsson och Marcus Rohdén väntas gå in i den svenska startelvan mot Frankrike i VM-kvalet. Men Radiosportens expert Richard Henriksson vill se två andra namn – Oscar Wendt och Jimmy Durmaz.

Sverige och Frankrike toppar VM-kvalgruppen på sju poäng. Nu möts lagen på Stade de France. En tuff uppgift för Sveriger som dessutom drabbats av skador. Mikael Lustig, Martin Olsson och Marcus Berg kan inte spela. 

Så här vill Richard Henriksson att Sverige ställer upp:

Målvakt:
Robin Olsen

– Han är given etta. Även om Sverige gör en jättebra match måste Olsen spela bra om Sverige ska ha chans på poäng.

Backlinje:
Emil Krafth-Victor Nilsson Lindelöf-Andreas Granqvist-Oscar Wendt

– Det är bra att behålla mittbacksparet intakt för det har fungerat väldigt bra. Krafth känns naturligt att spela som högerback, han spelade från start mot Bulgarien med samma mittbackspar.

– Sen ser jag helst Wendt till vänster. Augustinsson lär få chansen om man ser till träningarna, han är ingen dålig spelare. Men det som väger över för mig med Wendt är att han spelat en match i kvalet från start med den här backlinjen och att han har rutinen att möta spelare av världsklass under flera säsonger med sitt klubblag.

Mittfält:
Jimmy Durmaz-Jakob Johansson-Albin Ekdal-Emil Forsberg

– Forsberg och Ekdal är givna. Johansson vill jag se i en startelva. Han är bra med bollen och är närkampsstark, precis det som kommer krävas i en sådan här match.

– På kanten hade jag velat se Durmaz. Här verkar det som Janne Andersson hellre vill se Marcus Rohdén. Jag tycker inte Durmaz är dålig defensivt, han är säker i sitt positionsspel och jag tror Durmaz hade klarat av att vara lika löpstark som Rohdén.

Anfall:
John Guidetti-Ola Toivonen

– Toivonen spelade bra senast, det finns ingen anledning att flytta på honom. När han är i form är han bra på att ta emot bollen och han är bra i det defensiva arbetet. John Guidetti springer på mycket och jobbar mycket när Sverige inte har bollen.

20.45: Radiosporten sänder Frankrike-Sverige direkt i P4

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".