Frida Hansdotter.
Frida Hansdotter under första åket i Levi. Foto: Alessandro Trovati

Mörk svensk slalompremiär – Hansdotter körde ur som tvåa

Frida Hansdotter: "Man måste våga chansa för att vinna"
1:28 min

Det blev ingen lyckad svensk slalompremiär i världscupen i finska Levi. Maria Pietilä Holmner blev bästa svenska med en elfte plats. Frida Hansdotter, som låg tvåa efter första åket, körde ur i andra.

– Jag gick lite för tajt. Jag gick för det och man måste våga chansa för att vinna, säger Hansdotter till Radiosporten.

Frida Hansdotter gjorde ett bra förstaåk och låg på delad andraplats inför andra åket, 72 hundradelar bakom slalomsuveränen Mikaela Shiffrin. Men i andra åket stämde ingenting för Hansdotter.

Hon fastnade med staven direkt i starten och tappade mycket tid till första mellantiden.

– Jag tror jag satte staven på skidan när jag skulle staka iväg. Men det är ju ingenting, det är en sådan liten grej. Det är bara att ta ett nytt stavtag, säger Hansdotter.

Sedan gränslade hon och körde ur. Det var hennes första uråkning på tre år.

– Hon kör nästan aldrig ur, hon kanske kände på sig att det gått för långsamt. säger Radiosportens expert Torgny Svensson i direktsändningen i P4.

Även Anna-Swenn Larsson körde ur, så bästa svenska blev Maria PH på elfte plats. Emelie Wikström gjorde en miss i början av första åket och fick inte köra det andra.

Amerikanskan Shiffrin, som vann fem av fem slalomtävlingar innan hon skadade sig ifjol, vann slalompremiären med 67 hundradelar före schweiziskan Wendy Holdener.

– Mikaela åker magiskt bra, säger Hansdotter.

Mer om Alpint

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".