Gemensamt lagfoto med mexikanska och amerikanska spelare om vartannat inför matchen.
Gemensamt lagfoto med mexikanska och amerikanska spelare om vartannat inför matchen. Foto: PAUL VERNON

Mexikostjärnans passning till Trump

Först avgjorde han VM-kvalmatchen borta mot USA med sitt 2-1-mål. Sedan skickade Mexikos lagkapten Rafael Márquez en hälsning till alla papperslösa mexikaner i landet.

– Kanske kan det här få dem att glömma vad som precis har hänt här i USA.

VM-kvalmatcherna mellan Mexiko och USA är alltid heta och det senaste mötet - bara dagar efter att Donald Trump, som vill bygga en mur mot Mexiko, vunnit presidentvalet - förväntades inte bli något annat. Matchen spelades dessutom i Ohio, en av de delstater som bidrog till att Trump vann valet.

Men inför matchen var det snarare förbrödring som visade sig. När det var dags för de traditionsenliga lagfotona gjorde länderna gemensam sak och tog ett stort, gemensamt lagfoto med mexikanska och amerikanska spelare om vartannat.

Att det amerikanska valet ändå låg nära i medvetandet visade kommentarerna efter matchen från Mexikos lagkapten Rafael Márquez, som nickade in avgörande 2-1 i slutminuterna. På frågan om segern kändes extra skön efter Donald Trumps uttalanden om papperslösa mexikanska flyktingar, svarade Márquez:

– Kanske har de det tufft just nu, i den här tiden av intolerans. Kanske kan den här segern få dem att glömma vad som precis har hänt här i USA.

Före avgörandet såg annars USA ut som den mest troliga vinnaren, efter att Bobby Wood kvitterat till 1-1 i inledning av den andra halvleken. Men i stället blev det Mexiko som fick en smakstart i kvalet till VM i Ryssland 2018, och för USA blir nu tisdagens match mot Costa Rica än viktigare.

– Vi måste åka ner dit och få ett resultat, vilket vi kommer att fixa, säger USA:s förbundskapten Jürgen Klinsmann.

Costa Rica vann borta mot Trinidad och Tobago med 2-0 och Panama slog Honduras med 1-0.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".