Kristoffer Jakobsen.
Kristoffer Jakobsen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kristoffer Jakobsen tolva i sin slalomdebut: ”Makalös slalompremiär"

Kristoffer Jakobsen: "Det är helt otroligt"
2:57 min

Kristoffer Jakobsen. Lägg det namnet på minnet. 22-åringen ställde upp i sin allra första slalomtävling i världscupen – och blev 12:a i Levi.

– Det är helt otroligt, det här hade jag aldrig kunnat tro. Jag är så jäkla nöjd, säger Jakobsen till Radiosporten.

Kristoffer Jakobsen, från Boden, gör sin första säsong i världscupen. Efter att ha kört ut i storslalompremiären för några veckor sedan gjorde han succé i Levi.

I första åket startade han som nummer 66, gjorde ett toppåk och gick in på 22:a plats, 1,37 från ledningen. 22:a-platsen innebar att han fick åka ett andra åk också.

– Då var jag nästan ännu gladare än när jag kom i mål efter andra åket. Jag tror jag aldrig varit så glad tidigare, jag såg den gröna skylten på 22 att jag hade lyckats kvala. Jag trodde inte det var sant. Lyckan bara...det går inte att beskriva. Man har ju kämpat för det här i så många år, säger Jakobsen.

I det andra åket var han minst lika bra (femte snabbaste tiden i andra åket). Han körde upp sig tio placeringar och slutade på tolfte plats, bara 57 hundradelar från pallen. När han kom ned efter sitt andra åk var han 

– Det är en makalös slalompremiär i världscupen, refererade Jonas Enarson i direktsändningen i P4.

Jakobsen:

– För mig är det här det största jag gjort i hela mitt liv. Klart jag vill smälla till med några här igen, säger han om framtiden.

Lyssna på reportage om alpina framtiden i Sverige nedan

Radiosportens expert Torgny Svensson:

– Roligast av allt är att han hade så bra kontroll, det kändes säkert hela tiden. Det var ingen satsning som man kände skulle brista.

Kristoffer Jakobsen blev näst bäste svensk. Bäst blev Mattias Hargin med en sjätte plats, 26 hundradelar från pallen. 

– Jag är jättenöjd med åkningen och med resultatet. I båda åken får jag inte riktigt till det i den nedre delen, jag var snabbare där uppe. Det är en skön backe som är flack i början. Man kan trycka på och komma in i åkningen. Det blir en omställning när branten kommer, där gäller det att vara stark i positionen och hålla sig framåt, säger Hargin om loppet till Radiosporten.

Anton Lahdenperä blev 14:e efter att ha varit nästa snabbast i andra åket och Jens Byggmark slutade på 17:e plats.

Vann gjorde Marcel Hirscher i överlägsen stil, 1.30 före österrikiska landsmannen Michael Matt.

Mer om Alpint

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".