Dragracingföraren Jonnie Lindberg efter segern i det amerikanska dragracing-mästerskapet

9:20 min

Den amerikanska dragracingsäsongen tog som vanligt slut i Pomona i Kalifornien i helgen och Jonnie Lindberg från UpplandsVäsby vann Top Alcohol Funny Car för andra året i rad. I år var han klar amerikansk mästare redan före den sista tävlingen – men också inofficiell världsmästare.
– Det känns riktigt bra, säger han.

Han är omgiven av ett team där hans familj ingår till stor del och brorsan Johan som kom över för sin första tävling i USA för två veckor sen hjälpte honom vinna årets titel.

Ett heat går fort men inte som på räls. 5,4 sekunder känns otroligt snabbt när man ser på.

Den här helgen i Pomona var faktiskt brodern bäste svensk.

I USA drömmer Jonnie, som numer bor där, om ännu större framgångar och efter att han tog titeln i Las Vegas så tog han efteråt, på ett otroligt imponerande sätt, licens för den största och coolaste klassen.

– Först var det en stor nationell tävling i Las Vegas. På måndagen efter det tog jag licens i en högra klass. Min klass heter "Alcohol funny car", där kör vi på metanol, förklarar han, och fortsätter:

– Så jag tog licens på "Nitro funny car". Där kör man på nitrometan. Det är ungefär 6 000 hästkrafter mer. Det var riktigt tufft, det är stor skillnad på hur fort det går.

En av många häftiga upplevelser på en dragracingbana är att se ”RoadWarrior”-kön med aparta bilar som väntar på sin tur i långa köer för sin repa på den enda banan. Utrymmet där själva föraren sitter ser i den sorts bil Jonnie kör väldigt trångt ut. Nästan lite klaustrofobiskt. 

Hur han tycker att det är att sitta där, och hans framtida drömmar, kan du höra i ljudklippet här ovanför.

 – Det är som att bli påkörd av ett godståg ungefär, säger han om drömbilen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista