Backen till vänster ska det OS-tävlas i. Det ska det inte y Pyongyang, till höger.
Backen till vänster ska det OS-tävlas i. Det ska det inte y Pyongyang, till höger. Foto: TT

OS i Pyeongchang, Sydkorea – inte Pyongyang, Nordkorea

Pyeongchang är värd för OS 2018.
Eller var det Pyongyang?
Förvirringen har varit stor sedan den lilla sydkoreanska bergskommunen tilldelades vinterspelen.
TT har varit på plats och träffat provinsens guvernör - som gör allt för att slippa sammanblandningen med Nordkorea.

Provinsen Gangwon ligger i den nordöstra delen av den koreanska halvön. Den demilitariserade zonen vid den 38:e breddgraden har delat regionen i två delar, en del har hamnat i Sydkorea och en del i Nordkorea.

– Sedan kriget 1953 finns det två guvernörer i Gangwon. Det är en guvernör för mycket, säger Choi Moon-Soon, guvernör för den sydkoreanska delen av Gangwon-provinsen.

Choi Moon-Soon slår ifrån sig alla tankar på samarbete mellan syd och nord under spelen.

– Jag har försökt prata med guvernören i norr, men han hör aldrig av sig. Jag gillar inte honom.

Den lilla kommunen Pyeongchang har knappt 44 000 invånare, men har inför vinter-OS 2018 hamnat på världskartan. Det har inte varit helt problemfritt. Många har blandat ihop det sydkoreanska bergsområdet med den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang.

– En Mr Daniel från Kenya skulle åka hit till Pyeongchang på konferens, men tog fel och hamnade i Pyongyang. Han förhördes i fem timmar och fick böta 500 dollar innan de utvisade honom till Peking. Så ta inte fel, säger guvernör Choi Moon-Soon.

I ett försök att minska förvirringen har OS-organisationen börjat stava kommunens namn PyeongChang, med ett stort C, men i kartor och på vägskyltar står det fortfarande Pyeongchang.

Pyeongchang vann värdskapet efter sin tredje ansökan och ansågs ha kompakta spel med korta avstånd som sin största fördel i kampen med franska Annecy och tyska München. Bergsområdet är böljande och vackert, men infrastukturen är inte särskilt utbyggd ännu. De finns få och små vägar, och att hitta boende blir en utmaning för att som vill ha nära till snöidrotterna uppe i bergen.

OS-tävlingarna avgörs i fyra olika områden, tre bergsområden för snösporter och en kustbas för isidrotter.

I Alpensia/Yongpyong avgörs bland annat längdåkning, skidskytte, big air och de alpina teknikgrenarna. Därifrån är det ungefär fem mil att sig till Bokwang som är huvudorten för freestyle och det är lika långt på en annan bergsväg för att komma till Jeongseon, som ska ta hand om de alpina fartgrenarna.

Kuststaden Gangneung tar hand om ishockey, konståkning och curling. Det är en av regionens största städer med 230 000 invånare och ligger cirka fyra mil från Olympia-stadion uppe i Pyeongchang.

Sydkoreanerna är långt framme vad gäller byggnationer. I genomsnitt är 90 procent av arenorna klara. Däremot återstår en hel del infrastruktur, där är den största utmaningen få fram det nya snabbtåg som ska transportera OS-deltagare och åskådare från flygplatsen i Seoul. Snabbtåget ska enligt den senaste plan invigas januari 2018, bara några veckor inför OS-invigningen.

– Jag lovar att vi kommer att vara klara i tid. Men det är lite som saknas vad gäller lyx jämfört med andra spel, säger organisationskommitténs planeringschef Lee Byung-Nam.

Det är svenskan Gunilla Lindberg som leder IOK:s koordineringskommisson inför spelen i Sydkorea.

– Det finns ingen tvekan om att arenorna hinner bli klara inför de kommande testtävlingarna. Jag är säker på att Pyeongchang kommer att leverera strålande spel, sade Lindberg i oktober.

OS-tävlingarna inleds den 8 februari 2018, med invigning dagen därpå och den första medaljutdelningen den 10 februari. Sista tävlingsdagen är den 25 februari. Då tidsskillnaden är åtta timmar kommer svenskar att behöva ställa klockan på tidig väckning för att inte missa något.

Till exempel inleds curlingsfinalerna redan klockan 01.00 svensk tid, och brädåkaren Sven Thorgren har kval i big air med start klockan 01.30 och final i slopestyle klockan 02.00.

Det amerikanska tv-bolaget NBC har å sin sida fått igenom att konståkningspassen startar 02.00 svensk tid för att passa den amerikanska tv-publiken bäst.

Men längdåkningen är lagd för att bättre passa europeiska tv-tittare. Charlotte Kalla inleder jakten på en medalj på damernas 10 km fritt klockan 07.30. Andra höjdpunkter i längdspåren är sprint (start 10.30), skiathlon (7.15/8.15) samt stafetterna (7.15/10.30).

En längdnyhet på schema är att herrarnas femmil inte längre är sista gren i OS-spåren, utan damernas tremil. Start för tremilen är klockan 07.15 den 25 februari.

Sverige kommer för första gången i OS-historien ha chans att ta tre curlingmedaljer, då mixeddubbel har lagts till på det olympiska programmet. Mixedcurling är också första tävlingen i hela OS, och inleds klockan 01.00 natten mot den 8 februari (svensk tid).

Övriga grenar som kommer att vara nya på OS-programmet är den alpina lagtävlingen, snowboardens big air (damer och herrar) samt masstart i skridsko (damer och herrar). Det kommer att koras 102 olympiska vinnare då snowboardens parallellslalom för båda könen stryks.

Efter sommarens spel i Rio blir det nu tre OS i följd i Asien. Efter Pyeongchang går nästa sommarspel i Tokyo 2020 innan Peking tar över som värd för vinter-OS 2022.

– Men nästa gång är OS i Pyeongchang. Och inte Pyongyang. Blanda inte ihop. Det kan kosta dig fem timmars förhör och 500 dollar, påminner guvernör Choi Moon-Soon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".