Lugispelare
Lugispelare efter SM-finalen 2014. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Serieledande Lugi straffas med dubbla poängavdrag

Lugi och Guif bestraffas med poängavdrag för att ha använt sig av oregistrerade spelare i Handbollsligan. Lugi förlorar därmed platsen som tabelletta.

Serieledande Lugi fråntas fyra poäng när de av Handbollförbundets tävlingskommitté nu döms som förlorare mot Alingsås och Sävehof med 10 - 0. För Guif handlar det om två poängs avdrag när hemmasegern mot Redbergslid ändras till förlust med 10-0. Handbollförbundet har bekräftat båda besluten för Radiosporten.

I båda fallen handlar det om nyförvärv inför den här säsongen som inte har registrerats hos Handbollförbundet. Spelarna har deltagit under hela säsongen, men reglerna föreskriver att man bara kan bestraffas för regelbrott under de senaste 14 dagarna.

För tabellen innebär det att Alingsås nu är nya serieledare, två poäng före Kristianstad.

Anledningen till att poängavdrag för dylika missar bara gäller för matcher 14 dagar bakåt i tiden, beror enligt Ralf Lundberg på handbollsförbundet på att straffet annars skulle bli orimligt hårt.

Om missar rörande registrering av spelarövergångar upptäcks i slutet av säsongen, skulle laget bli av med alla sina poäng om inte 14-dagarsregeln finns.

Handbollsförbundet jobbar nu på ett datoriserat övergångssystem som ska se till att registreringsmissar inte uppstår i framtiden.

Lugi tänker överklaga beslutet.

"Vi har de senaste sex månaderna haft honom anställd och betalat ut lön och sociala avgifter för honom (Cavar). Det har inte funnits några uppsåt i handlingen utan vi har begått ett misstag utifrån den mänskliga faktorn och detta bestraffas vi orimligt hårt för, dessutom får det sportsliga konsekvenser för många andra lag i serien", skriver Lugi i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".