Aksel Lund Svindal publicerade denna bild på Instagram.
Aksel Lund Svindal publicerade denna bild på Instagram. Foto: TT/Aksel Lund Svindals Instagram.

Världscuppremiärerna i störtlopp och super-G i Lake Louise riskerar att ställas in på grund av det milda vädret: ”Krävs ett mirakel”

Slalom- och storslalompremiärerna kunde köras som planerat.
Men det ser mörkare ut för säsongens första störtlopp och super-G.
Anledningen: Det milda vädret.
– Det krävs ett mirakel, säger representanter från Fis.

De senaste åren har många alpina lopp fått ställas in på grund av det allt mildare vinterklimatet i världen.

Och redan säsongens första farttävlingar ser ut att gå det ödet till mötes. Nästa vecka ska herrarna nämligen köra störtlopp och super-G i kanadensiska Lake Louise, och där är det inte i närheten av så mycket snö som det behövs. 

Och redan i dag ska det avgöras om tävlingen ska köras eller ställas in.

– Det ser väldigt dåligt ut, enligt rapporterna från Fis (internationella skidförbundet). Det är varmt, lite snö och väldigt hög temperatur på grundvattnet, rapporterar norska NRK:s expertkommentator Lars Elton Myhre, som var på plats när det i går hölls ett lagledarmöte i Lake Louise, och fortsätter:

– Det gör att det behövs extra låga temperaturer för att starta snöproduktionen. "Det krävs ett mirakel", var orden de använde sig av.

Ifall tävlingen ställs in kommer herrarna inte att köra någon tävling alls nästa helg. Däremot kommer tävlingen att ersättas med något annat världscuplopp senare under säsongen.

Även i amerikanska Beaver Creek, där det ska tävlas om två veckor, är det total avsaknad av snmö, vilket Aksel Lund Svindal visade upp på en Instagram-bild nyligen.

– Det ser väldigt dåligt ut för Beaver Creek också. Men det är över två veckor till det loppet, så de har lite mer tid på sig. Dessvärre är inte väderprognoserna speciellt lovande, säger NRK:s Lars Elton Myhre.

Mer om Alpint

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".