Kanada vann OS senast. Får deras NHL-spelare spela även 2018?
Kanada vann OS senast. Får deras NHL-spelare spela även 2018? Foto: Petr David Josek

NHL-spelarna närmar sig OS 2018

Det har verkat mörkt för NHL-spelarnas chans till OS 2018.
Men nu börjar det ljusna.
– Jag är väldigt optimistisk, säger IIHF:s ordförande René Fasel.

Efter fem raka OS med NHL-spelare är det osäkert ifall den nordamerikanska ligan kommer att ta ett uppehåll för OS i Sydkorea nästa vinter. NHL har visat sig väldigt tveksamt till att släppa spelarna för spel i OS.

En stor anledning är det ekonomiska. Förutom att NHL tvingas till ett uppehåll där de tappar pengar så tvingas IIHF betala spelarnas försäkringskostnader och rese- och boendekostnar till Pyeongchang – en summa som IOK har betalat tidigare. Men det verkar de inte längre vilja göra, vilket kräver att IIHF nu måste betala. 

– Det (försäkring och resor/boende kostar runt 20 miljoner dollar (cirka 182 miljoner kronor), berättar det internationella ishockeyförbundets (IIHF) ordförande René Fasel för kanadensiska TSN.

Men nu verkar de olika parterna ha närmat sig varandra. 

– Vi har pengarna för att betala transporterna och försäkringskostnaderna, så jag hoppas att vi nu kan fokusera på de andra frågorna, säger Fasel, som låter positiv till att få NHL-spelarna till OS 2018 och 2022.

Till NBC säger han att det inte längre är en finansiell fråga. Däremot så vill han inte vara för positiv, även om han inte längre ser det som ett "40-60-läge".

– Jag skulle säga att det är 50-50 nu. Men i slutändan är det är även en politisk fråga. Jag förstår Gary Bettman (NHL:s kommissionär) att visa ägare inte vill stänga ner ligan två veckor i februari 2018, säger han, och fortsätter:

– Det är inte så enkelt. En del spelare kommer tillbaka skadade eller ur form. Det är ju bara någon månad innan slutspelet. Att få en riktigt bra spelare skadad då är ju inte så roligt.

Det svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson sade till Radiosporten under World Cup att han hoppas att NHL ska släppa spelarna:

– Jag vet att våra spelare vill delta och OS är en milstolpe för väldigt många av spelarna och hela vår rörelse. Jag tror det är viktigt för att bygga hockeysporten globalt, sade han då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".