Högmo avgår. Hamrén ryktas bli ny förbundskapten för Norge.
Högmo avgår. Hamrén ryktas bli ny förbundskapten för Norge. Foto: Leif R Jansson / TT

Bekräftat: Högmo avgår – Hamrén ryktas bli ersättare

Norges förbundskapten Per-Mathias Høgmo avgår efter fiaskostarten i VM-kvalet. 

– Efter den senaste matchen ville jag få tid att tänka igenom saker och ting. Jag kom fram till att trycket kring spelargruppen och landslagsorganisationen blev så stort att det var viktigt att trädde tillbaka. Annars hade jag satt mig själv före laget, säger Högmo på en presskonferens.

Norge har förlorat tre av de fyra första VM-kvalmatcherna och nio av de 13 senaste matcherna. Han har själv sagt att han tänkte stanna kontraktstiden ut, men ihärdiga rykten den senaste tiden har gjort gällande att det bara var en tidsfråga innan den förre Djurgårdentränaren skulle få lämna sitt uppdrag.

Terje Svendsen, ordförande i Norges fotbollsförbund, säger att Høgmo valde att själv säga upp sig vid ett möte under tisdagskvällen.

– Vi ska nu omedelbart sätta i gång processen med att hitta en ny landslagsledare. Vi har ingen tidsplan, men vi vet självklart att vi har nästa landskamp i mars och hoppas att vi är klara till dess.

Ersättare har det spekulerats friskt kring, bland annat sägs Ståle Solbakken ligga bra till. Den förre svenske förbundskaptenen Erik Hamrén utpekades som en kandidat efter en Norge-resa i går.

– Jag var en tur till Oslo men det handlade inte om förbundskaptensjobbet, sade Hamrén till Expressen.

Svendsen säger att Høgmo har kontrakt till utgången av 2017. Om han hittar ett annat jobb innan dess så slutar han att ta ut lön från förbundet.

Høgmo ledde det norska landslaget i 35 matcher sedan han tog över 2013. Det blev tio segrar, sju oavgjorda och 18 förluster under hans ledning.

Mer om Internationell landslagsfotboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".