Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fredrik af Petersen: Maktkampen som fick Ron Dennis på fall

Publicerat onsdag 16 november 2016 kl 13.59
Ron Dennis tvingas lämnar McLaren.
Ron Dennis tvingas lämnar McLaren. Foto: Luca Bruno

Under en längre tid har det rått en hård och “blodig“ intern maktkamp hos McLaren.

Och förloraren heter Ron Dennis som efter 35 år tvingas lämna det företag han byggt upp.

Från och med idag är han inte längre CEO för McLaren Technology Group. F1-teamet, sportbilsfirman McLaren Automotive och andra bolag ingår i gruppen. Trots att han äger 25% av företaget.

För ett par veckor sedan fick han besked om att styrelsen hade gett honom betald semester, "garden leave" som det så vackert heter på engelska, tills hans kontrakt går ut i januari. Dennis vägrade och gick till en domstol i London men förlorade. De två andra delägarna, Mansour Ojjeh, som med sin firma TAG äger 25% och investmentfonden Mumtalakat har 50%, la fram ett så kallat risk management, en lista över alla de risker som fanns om Dennis fick stanna kvar. Man sa också att Dennis utgjorde ett ekonomiskt hot.

Domaren Geoffrey Vos avslog Dennis begäran med motiveringen att det vore inte önskvärt att blanda sig i ett företags interna angelägenheter. Men å andra sidan tvivlade han på att det skulle innebära ekonomiska risker om Dennis fick stanna kvar när han ändå skulle sluta i januari eftersom man inte skulle förlänga hans kontrakt.

För att kunna avskeda Dennis utökades styrelsen med tre medlemmar för att få en majoritet vid en omröstning.

Vad ligger bakom den interna maktkampen?

För några veckor sedan försökte Dennis tillsammans med kinesiska investorer köpa ut de två andra delägarna och ta över makten. Budet skall ha varit 1,88 miljarder euro. Ojjeh och Mumtalakat vägrade att sälja och svarade med att Dennis inte skulle få förnyat förtroende. Det ryktas också att de säger att om Dennis får stanna kvar riskerar man att missa affärer värda 160 miljoner engelska pund, ca 185 miljoner euro. Samma källa säger att det kan handla om ett samarbete med Apple om att utveckla en elektrobil. Ett annat rykte går så långt att Apple är intresserad av att köpa McLaren.

Vad de andra delägarna också tycks ha ogillat är Dennis egenmäktiga ledarstil och brist på framgångar i F1. Teamet har inte vunnit ett lopp sedan Brasiliens GP 2012. Säsongen 2015 var den sämsta resultatmässigt sedan teamet grundades. Många sponsorer har också av olika anledningar hoppat av. Den största förlusten är Vodafone och sedan 2013 har Dennis trots många löften inte hittat en ny huvudsponsor.

En annan anledning lär vara att det en gång i tiden så vänskapliga och personliga förhållandet mellan Ojjeh och Dennis finns inte längre.

Ojjeh genomgick en dubbel lungtransplantation 2013 och enligt insiders hände något mendan Ojjeh var konvalescent. När han kom tillbaka var klyftan mellan dem så stor att den gick inte att fixa.

Vad kommer att hända?

Dennis kommer inte att sälja sina 25% och förblir medlem av styrelsen. Att de mötena inte kommer att bli några lugna tillställningar är helt klart.

– Jag är besviken att TAG och Mumtalakat har tagit det beslut som det gjort. Trots starka varningar från andra i management teamet vilka konsekvenser det kan ha har de bestämt att jag skall ta semester och sedan inte får nytt kontrakt. Och de anledningar som de nämner är helt felaktiga, säger den 69 årige Dennis bittert.

– Mitt sätt att leda företaget har alltid varit den samma. Det har gjort att McLaren har blivit ett företag som har vunnit 20 VM-titlar i Formel 1 och har en omsättning på 1,16 miljarder euro per år.

De andra delägarna säger tvärtemot att hans stil ligger inte i tiden.

– Men till slut har jag förstått att varken TAG eller Mumtalakat delar min vision för hur McLaren skall kunna växa. Min största sorg förblir det företag som jag byggt upp och de 3 500 anställda.

– Jag kommer att utnyttja min plats i styrelsen för att kunna försvara McLarens intresse och värde.

Dennis sa också att när han slutgiltigt lämnat McLaren i januari kommer han att starta sin egen investmentfond som skall koncentrera sig på teknologi. 

Kanske började maktkampen redan 2009 när McLaren dömdes till mycket saftiga böter för spionage. Man hade fått tekniska hemligheter från en besviken chefsmekaniker hos Ferrari och använt dem. Följden blev också att Dennis drog sig tillbaka som teamchef. 2014 kom han tillbaka till depån men aldrig med teamkläder och inte som chef.

Det ironiska är att Ron Dennis karriär hos och med McLaren slutar på samma sätt som han tog över teamet. Det gjorde han 1981 med hjälp av en stor sponsor och de gamla cheferna och ägarna pensionerades snabbt. Sponsorn tyckte nämligen att den gamla organisationen inte fungerade längre.

Samma skäl som Mansour Ojjeh och Mumtalakat anger för att avskeda Ron Dennis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".