20160819 Patrick Hickey. Foto: Tasso Marcelo/AFP photo
Foto: Tasso Marcelo/AFP photo

IOK-höjdare släppt mot borgen i Brasilien

Den tidigare ordföranden i Europas olympiska kommitté, irländaren Patrick Hickey, har suttit häktad sedan OS i Rio för olaglig försäljning av OS-biljetter, olaglig marknadsföring och kartellbildning.

Enligt den irländska tidningen Independent släpps han på grund av hälsoskäl efter att ha betalat borgen på motsvarande drygt fyra miljoner kronor.

Patrick Hickey lider av hjärtproblem och enligt hans försvarsadvokat behöver han genomgå en operation för att inte riskera att dö. 

Brasilianska åklagare har varit tveksamma till att släppa Hickey då han saknar koppling till landet och man befarar att han inte kommer återvända för rättegången, men den oron tillbakavisas av Hickeys försvarsadvokat. 

– Hickey tänker inte gömma sig från det brasilianska rättssystemet, främst för att han önskar bevisa sin oskuld. Men om han måste stanna i landet i flera år riskerar han att inte överleva rättsprocessen, säger försvarsadvokaten Simone Kamenetz till irländska Independent.

71-åringen, som även satt som ledamot i Internationella olympiska kommittén, misstänks bland annat ha fört vidare OS-biljetter till svartabörshajar som sålt biljetterna till överpriser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".