Roar Hjelmeset och Marit Björgen.
Roar Hjelmeset och Marit Björgen. Foto: TT

Norge rädda för Ebba Andersson – och Marit Björgen blir inte dominant

Norges damtränare Roar Hjelmeseth: "Blir tätare i toppen i år"
7:46 min

Radiosporten har träffat Norges ansvarige damtränare i längdskidlandslaget, Roar Hjelmeset. Han tror att årets säsong kommer se annorlunda ut med en mindre dominant Marit Björgen, och många nya namn som svenska talangen Ebba Andersson och norska tvillingarna Weng.

Det är mycket som är nytt inför skidsäsongen 2016-17. Framförallt på damsidan. Fjolårets överlägsna skidåkare Therese Johaug är avstängd i väntan på dopningsdom medan Marit Björgen är tillbaka efter sabbatsår och barnafödande.

Men hennes tränare Roar Hjelmeset räknar inte med att Björgen kommer dominera i skidspåren som hon gjort tidigare. 

– Hon kommer inte att vinna 17 VC-lopp som hon gjorde säsongen 2015, men hon kommer vara med och kämpa om segern i de flesta loppen. Det kan bli tätare i toppen i år än vad det varit tidigare, säger han.

Han ser ett stort hot i de svenska åkarna och han imponeras av 19-åriga Ebba Andersson, som varit veckans utropstecken i svensk vintersport. Superlöftet i längdskidåkning från Sollefteå fick sitt stora genombrott då hon vann 5 km fri stil i Bruksvallarna i går fredag.
Särskilt segern i Bruksvallarna igår var ju det första stora genombrottet,

– Jag har hört om henne. Hon har presterat bra. Vi ska ta upp kampen med henne, säger Hjelmeset.

Två andra svenska åkare som Norge känner till sedan tidigare är ju Charlotte Kalla och Stina Nilsson.

– Ska blir spännande att se hur det fungerar för Kalla som tränar utanför landslaget. Stina Nilsson är ett år äldre nu och jag är helt säker på att hon bli en stor konkurrent till norska damerna. Främst på sprint, men även på längre distanser, säger Hjelmeset.

Norge kan dock ställa upp med egna stortalanger den här säsongen. Tvillingarna Tirill och Lotta Weng, som är långväga släkt men inte systrar till etablerade stjärnan Heidi Weng.

– De presterade bra på fjolårets junior-VM, säger Hjelmeset.

Annars har det mesta i Norge handlat om Therese Johaug, som i september ertappades med den anabola steroiden clostebol. Som hon enligt egen utsago var helt oskyldig till att ha fått i sig.

Så här en månad efter offentliggörandet och en vecka före världscupstarten vägrar Hjelmeset uttala sig om Johaugs ansvar.

– Jag tar emot henne med öppna armar så fort som möjligt. Men om det dröjer fyra månader, sex månader, ett år eller fyra år. Det var jag inte, säger han.

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".