Henrik Stenson har greppet om Europatour-titeln.
Henrik Stenson har greppet om Europatour-titeln. Foto: Christer Höglund/TT

Henrik Stenson behåller greppet om Europatouren i golf

Stenson: "Nöjd med hur vi avslutade"
3:56 min

Henrik Stenson kom till slut igång under den tredje rundan av Europatourens finaltävling. Efter tre bogeys på de inledande tio hålen avslutade han dagen med fem birdies, varav fyra raka på hålen 14-17, och gick runt på två under par.
Totalt är Stenson fem under par i tävlingen och behåller greppet om totalsegern, Race to Dubai.

Stenson utmanas av Alexander Norén, som dock måste sluta etta eller tvåa i finaltävlingen för att ha en chans att snuva sin landsman på totalsegern.

– Det var frustrerande. Jag fick inte in mina puttar, gjorde något misstag eller två de första nio. Det var lite halvtrickigt, det blåste mer i dag och var svårt att komma nära pinnen, säger Stenson, och fortsätter:

– Men de gånger jag gjorde det så lyckades jag inte ta tillvara på chanserna. Jag hade någon koppsnurr och någon som var nära men inte gick i.

– Men vi är nöjda med hur vi avslutade i alla fall, även om det hade varit skönt att få i birdien på 18:e också. Men vi är ändå med halvhyfsat i tävlingen inför sista dagen.

Alexander Norén ligger efter dagens runda på en preliminär delad fjortondeplats, totalt sju under par. Han har en liten tätkänning, men Stenson, preliminärt på en delad 22:a plats, är relativt lugn.

Fyra spelare kan bli totalsegrare på Europatouren, Race to Dubai.

Ställningen inför veckans tävling: 1) Henrik Stenson, Sverige, 4 000 563 poäng, 2) Danny Willett, England, 3 700 888, 3) Alexander Norén, Sverige, 3 367 126, 4) Rory McIlroy, Nordirland, 2 824 149.

Norén måste sluta etta eller tvåa för att ha en chans att vinna Race to Dubai. Men Stenson kan fortfarande vinna tävlingen om han kommer tvåa och Norén etta.

Förutsättningarna

Om Noren slutar tvåa kan han vinna Race to Dubai om Stenson slutar utanför topp-åtta och Danny Willett utanför topp-två.

Om Willett...

.... slutar fyra måste Stenson vara topp-30 för att vinna.

... kommer trea måste Stenson vara topp-nio för att vinna.

.... blir tvåa måste Stenson vara som bäst trea och Norén inte vinna tävlingen för att Willett ska ta hem Race to Dubai.

... vinner finaltävlingen tar han också hem Race to Dubai oavsett hur det går för de andra spelarna.

McIlroy vinner Race to Dubai om han vinner finaltävlingen och Stenson slutar utanför topp-45, Willett utanför topp-fem och Norén utanför topp-två.

Källa: Europeantour.com och svenskgolf.se

Mer om Golf

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".