Henrik Stenson på tredje hålet under finaldagen i Dubai.
Henrik Stenson på tredje hålet under finaldagen i Dubai. Foto: Christer Höglund/TT

Henrik Stenson vann Europatouren för andra gången

Stenson: "Kul att se sitt namn där uppe"
3:02 min

Henrik Stenson avslutade säsongen med ännu en framgång.

När det verkligen gällde gick Henrik Stenson in och visade klass. Efter en mästerlig avslutning på finaltävlingen i Dubai säkrade han totalsegern på Europatouren.

– Det här är grädden på moset på ett fantastiskt år, säger Stenson.

Henrik Stenson hade inte inlett finaltävlingen i Dubai på något övertygande sätt. Inför den avslutande rundan låg han på en delad 22:a plats, totalt fem under par. Detta samtidigt som den svenske konkurrenten på banan, Alexander Norén, spelade bättre och höll spänningen gällande totalsegern på Europatouren, Race to Dubai, vid liv.

Men när allt skulle avgöras gick Henrik Stenson ut och levererade. 40-åringen bjöd på åtta birdies och slutade på totalt tolv slag under par vilket innebär en preliminär delad åttonde plats. Framför allt innebär det att Stenson säkrade totalsegern i Europatouren, Race to Dubai.

– Det är ju bland det större man kan vinna. En totalseger på Europatouren smäller högt, säger han i Viasat.

För att Alexander Norén, som var den ende kvarvarande utmanaren, skulle snuva Stenson på triumfen var Norén tvungen att sluta etta eller tvåa - vilket inte blev fallet.

Henrik Stenson, som i år bland annat vunnit British Open och tagit OS-silver, avslutar alltså säsongen med att ta hem totalsegern på Europatouren. Han gör det för andra gången i karriären; han klarade bedriften även 2013.

– Det var inte tråkigt den gången och det är inte tråkigt nu. Det här är det bästa året i karriären, säger Stenson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".