Radiosportens expert Torgny Mogren, norska skidförbundets landslagskoordinator Ulf Morten Aune, förbundskapten Rikard Grip och landslagsläkare Per ”Pliggen” Andersson
Radiosportens expert Torgny Mogren, norska skidförbundets landslagskoordinator Ulf Morten Aune, förbundskapten Rikard Grip och landslagsläkare Per ”Pliggen” Andersson Foto: SR.

Landslagsläkaren: ”Astma är den stora utmaningen”

Astma-frågan diskuterades under skidspecial i Sportextra
14 min

Under skidspecial i Sportextra diskuterades astma-frågan och användningen av en så kallad nebulisator för att hjälpa åkare med luftrörsbesvär.

Svenska landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson säger att det finns två skäl till att det svenska landslaget inte använder en nebulisator.

– Ett av skälen är att det är ett negativt signalvärde ut till skidsverige. Det är inget vi etiskt eller moraliskt tycker är rätt eller riktigt, säger den svenska landslagsläkaren i Sportextra.

– Ett annat skäl är att vi som läkare har svårt att bedöma dosen man får i sig via en nebulisator. Det är en viktig del i vårt antidopningsarbete att inte förse våra åkare med läkemedel genom metoden nebulisator.

I Norge har man en annan inställning.

– I snart 30 år har man använt metoden. I Sverige framställs det som om man bara håller på med det inom längdsporten men det är all norsk idrott som haft det som praxis i många år, säger norska skidförbundets landslagskoordinator Ulf Morten Aune och fortsätter:

– När vi använder saltvatten så är det en klar fördela att använda den metoden. Vi ser ingen grund till varför vi ska låta bli. När det kommer till det etiska perspektivet har vi tillsatt en granskningskommission i Norge som ska se på det här, både medicinbruket och de etiska frågorna.

– Om kommissionen kommer fram till att vi inte ska hålla på med det här så måste vi ju såklart diskutera det igen och då tror jag också att man kan ändra inställning. Men inget tyder på det i dagsläget.

I skidspecial diskuterades även vad som kan göras för att minska risken för skidåkare att drabbas av astma.

– Det är en utmaning. Vi vet att framför allt längdskidåkare i Skandinavien har en högre risk för att utveckla astma. Det råder inga tvivel om att längdskidåkningen kan innebära en ökad risk att utveckla astma. Vi inom den medicinska världen tittar på om det är något vi kan eller bör förändra för att minska risken för att utveckla astma, säger Andersson.

Aune säger att frågan diskuterats länge i Norge och att åkarna har individuella köldgränsen för vad de klarar av.

– Det är några åkare som inte åker om det är -10 eller -12 grader. Vid många tillfällen har vi stoppat våra aktiva från att tävla. Vi har länge önskat att man i sprint har en varmare temperatur. Det är för kallt att åka sprint om det är kallare än -16 grader.

Lyssna på hela diskussionen i klippet ovan.

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".