Så här ser det nya NHL-laget Vegas Golden Knights lagmärke ut.
Så här ser det nya NHL-laget Vegas Golden Knights lagmärke ut. Foto: Ethan Miller

Namnet på Las Vegas NHL-lag klart: Vegas Golden Knights

Nu är det klart vad Las Vegas NHL-lag ska heta.
Vegas Golden Knights, blev den nya klubbens namn.
– Jag ville ha ett framgångsrikt namn, förklarar ägaren Bill Foley.

Det spekulerades länge och friskt om att Las Vegas NHL-lag skulle heta "Black Nights". Det namnet var dock upphovsrättsskyddat, och kunde inte gå till det nya NHL-laget, som är med i den nordamerikanska hockeyligan från och med nästa säsong.

Men Knights blev det. Och i stället för Black något som kanske passar staden där många drömmer om stora pengar ännu bättre: Golden.

Vegas Golden Knights blev namnet på laget.

– Jag ville ha ett framgångsrikt namn och ett framgångsrikt lagmärke, och det är vad vi nu har fixat, sade ägaren Bill Foley, när nyheterna presenterades på Toshiba Plaza utanför T-Mobile Arena mitt i Las Vegas, där laget ska spela.

Lagmärket, som du kan se på bilden här ovanför, är en riddarhjälm med ett V kring ögonen och munnen. Laget ska spela i stålgrått, guld, rött och blått. Föreningen säger att färgerna reflekterar samhället och lagets fokus: Grått för styrka och hållbarhet, guld för att Nevada (staten) är landets största guldproducent, rött för Las Vegas horisont och svart för styrka och intensitet.

Anledningen till att laget kommer att heta Vegas och inte Las Vegas är lokal, förklarar Foley på NHL:s hemsida:

– Folk som bor här säger Vegas. "Var kommer du från? Vegas". De säger inte "Las Vegas". Och vi är är "Las Vegas Golden Knights", det är fyra ord. Vi är "Vegas Golden Knights" är tre ord. Det är gränsen.

Valet av namn förklarar Foley så här: 

– The Knights (riddarna) är ett typiskt exempel på en krigar-klass. De är lagorienterade, håller alltid samman och ger aldrig upp – utan kämpar alltid.

– Och hockeyspelare är krigare. De har alltid varit lagspelare. Alla för en. Så är vi. Så kommer det alltid att vara.

När namnet och lagmärket presenteras var det ungefär 5 000 åskådare på torget, och ännu fler på ett intilliggande parkeringgarage.

– Om detta är en indikation, och det tror jag att det är, på stödet som laget kommer att få så tror jag att Vegas Golden Knights kommer att bli en stor framgång, säger NHL:s kommissionär Gary Bettman, och fortsätter:

– Vi är nöjda över att vi har fått tillfälle att som liga tillåta ännu en medlem, så att vi får ett 31:a lag när vi inleder vårt andra århundrade. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".