Neymar riskerar fängelse.
Neymar riskerar fängelse. Foto: Manu Fernandez

Åklagaren yrkar på två års fängelse för Barcelonas brasilianske stjärna Neymar

Två års fängelse.
Det kan bli domen för Barcelonas Neymar.
I alla fall om åklagaren Jose Perals får som han vill.

Härvan kring Neymars övergång från Santos till Barcelona går vidare.

I dag yrkade åklagaren Jose Perals för att Neymar ska dömas till två års fängelse för sin del i de korruptionsanklagelser som riktats mot brasilianarens övergång till den spanska storklubben, rapporterar diverse utländska medier.

Det lär dock inte bli någon tid i fängelse för Neymar. I Spanien omvandlas fängelsestraff under två år till villkorlig dom om förövaren inte tidigare är straffad och det inte handlar om våldsbrott.

Perals yrkade även på fem års fängelse för den förre Barca-ordföranden Sandro Rosell, samt böter på 8,4 miljoner euro (drygt 82,2 miljoner kronor) för klubben.

Härvan inleddes med att en grupp brasilianska investerare, som ägde 40 procent av Neymars transferrättigheter, lämnade in en anmälan där de hävdade att de inte fått så mycket pengar som de hade rätt till efter att Barcelona hemlighållit den verkliga övergångssumman.

Fallet såg ut att ha nått ett slut i juni då Barcelona nådde en överenskommelse med utredarna, och betalade en bötessumma på 5,5 miljoner euro (53,8 miljoner kronor) och däremd undgick en rättegång gällande skatteflykt. Men åklagaren fick igenom en överklagan och affären kunde därmed gå vidare.

Tidigare i år har en annan Barcelonastjärna, argentinaren Lionel Messi, dömts till 21 månaders fängelse och dryga böter för skattebrott. Messi har överklagat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".