Isabell Gulldén.
Isabell Gulldén. Foto: TT.

15 mål av Gulldén när Bukarest vann Champions League-finalen

Isabelle Gulldén blev stor matchhjälte när hennes Bukarest skrällde och vann Champions League-finalen mot ungerska Györ efter stor dramatik. Gulldén gjorde hela 14 mål i matchen och ett i straffläggningen.

Avgörandet i damernas Champions League-handboll blev högdramatiskt.
Ungerska storklubben Györ, som vunnit turneringen 2013 och 2014, utmanades av hårdsatsande CSM Bukarest med Gulldén och Linnes Torstenson i laget. Och svenskorna fick framträdande roller i finalen.

Gulldén dominerade anfallsspelet och var den överlägset bästa målskytten på banan med totalt 15 mål. Torstenson gjorde färre, men de hon gjorde kom att betyda en hel del.

Györ hade ledningen med 22—21 när 15 sekunder återstod. Då tog Bukarest timeout och i anfallet efter tog Linnea Torstenson avslutet, satte skottet och fixade fram en förlängning. Kvitteringsmålet till 22—22 var Torstensons andra av totalt tre för kvällen.

När tio sekunder återstod av förlängningen låg Bukarest under med ett mål, och lyckades ordna fram en straff. Den satte planens gigant Gulldén iskallt och finalen fick avgöras på straffar.

Där valde Bukarests danske tränare Kim Rasmussen att ställa brasilianska Mayssa Pessoa i mål, vilket blev ett lyckodrag. Pessoa räddade två straffar och när 36-åriga veteranen Aurelia Bradeanu satte sin straff för Bukarest var det avgjort.

Det är första gången som ett rumänskt lag vinner Champions League. Gulldén och Torstenson sällar sig också till den lilla skara svenska spelare som vunnit turneringen på damsidan. Mia Hermansson-Högdahl tog två titlar med österrikiska Hypo 1994 och 1995, och Johanna Ahlm vann med danska Viborg 2010.

Gulldéns 15 finalmål gjorde också att hon vann också skytteligan i Champions League med totalt 108 mål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".