Charlotte Kalla.
Charlotte Kalla. Foto: Anders Wiklund/TT.

Genomklappning för Kalla i premiären – Björgen vann

Charlotte Kalla: ”Kroppen ville inte alls det jag ville”
0:57 min

Charlotte Kalla fick en mardrömsstart på säsongen. Hon blev sämsta svenska i damernas klassiska mil i världscupen i finska Ruka, fyra minuter efter vinnaren Marit Björgen från Norge.

– Det var en annorlunda känsla i kroppen idag. Det funkade bra fram till två kilometer men sen ville kroppen inte alls det jag ville. Jag vet faktiskt inte vad som hände. Jag har inte känt så här tidigare, jag får sätta mig ner med lite distans och utvärdera, säger Kalla till Radiosporten.

Hon blev till slut 75:a, fyra minuter efter Marit Björgen från Norge som är tillbaka som vinnare igen i sin andra världscuptävling efter mammaledigheten.

Loppet var Kallas första för säsongen. Hon missade Sverigepremiären i Bruksvallarna förra helgen på grund av sjukdom.

– Det har känts bättre för varje dag. Jag tycker ändå att jag har haft bra dagar senast. Jag är förvånad, jag hade inte trott att det skulle vara den här känslan i kroppen, säger Kalla.

Förbundskapten Rikard Grip är inte orolig efter Kallas svaga premiär.

– Absolut inte. Det är något som inte funkar idag och så har man det ibland på jobbet. Vi får analysera det i lugn och ro efteråt men jag känner mig inte ett dugg orolig, säger han till Radiosporten.

Krista Pärmäkoski från Finland slutade tvåa och Heidi Weng från Norge blev trea. Stina Nilsson blev bästa svenska på en delad sjundeplats, 52 sekunder efter Björgen. Nilsson leder den totala världscupen efter två deltävlingar.


 Resultat 10 km klassiskt:

1) Marit Bjørgen, Norge, 26.55,2
2) Krista Pärmäkoski, Finland, +4,6
3) Heidi Weng, Norge, +12,7
4) Ingvild Flugstad Østberg, do, +36,8
5) Nicole Fessel, Tyskland, +42,4
6) Laura Mononen, Finland, +50,0
7) Stina Nilsson, Sverige, och Victoria Carl, Tyskland, båda +51,7
----
14) Hanna Falk +1.09,6
21) Ida Ingemarsdotter +1.25,3
23) Anna Haag +1.37,2
29) Emma Wikén +1.50,1
75) Charlotte Kalla +4.01,5.

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".