Förra veckan släpptes boken”Sportsvenska för invandrare”.
Förra veckan släpptes boken”Sportsvenska för invandrare”. Foto: Martin Marhlo

Idrott en bra väg för att integrera nyanlända i det svenska samhället

Sportsvenska för invandrare
4:11 min

Idrott nämns ofta som en bra väg för att integrera nyanlända i det svenska samhället. Förra veckan blev det än mer konkret när boken "Sportsvenska för invandrare" släpptes.

I boken presenteras grundläggande uttryck kring fotboll, ishockey, innebandy, handboll och bandy. Ibrahim från Syrien och Marielle från Venezuela var två av de första som fick läsa i boken i samband med en sfi-lektion i Kista.

 - Den hjälper oss att lära oss svenska, säger Marielle. Jag har inte pratat om sport förut.

- Jag tycker om sport, speciellt ishockey, säger Ibrahim. Ska bli jätteroligt att läsa den.

David Månsson undervisar i sfi, alltså svenska för invandrare, och han ser tydliga fördelar med att prata om sport

- Sport är ju ett ämne som är ganska förbisett inom svenskundervisningen. Så det är ett jättekul initiativ som jag tror kan hjälpa eleverna att lära sig och dessutom hjälpa till med integrationen.

Initiativet till boken kommer från Svenska Spel som tillsammans med fem idrottsförbund och utbildningsföretagen Lernia och ABF Stockholm tagit fram den färgglada publikationen, som är gratis att beställa eller ladda hem från nätet.

- Det blir ett lustfyllt sätt att lära sig när man har sportens terminologi. Det känns jättebra det här. Jag är stolt, säger Lennart Käll, vd på Svenska Spel

Med på sfi-lektionen i Kista fanns också Salem Aldarcazallie, elitfotbollsdomaren från Syrien som kom till Sverige för två år sen och som nu dömer i svenska seriesystemet. Han berättade för de andra hur sporten hjälpt honom att lära sig svenska .

- Det var min skola. Jag kan svenska på grund av sporten. Det har hjälpt mig att komma in i samhället jättesnabbt. Man får självförtroende!

- Om man kan orden som finns i den här boken kan man ha kontakt med personer i föreningar så att man kan utöva den sport man är intresserad av, säger Salem Aldarcazallie

För Marielle och Ibrahim innebar dagens lektion att de fick lära sig några nya ord på svenska.

- Fotbollsplan, gräs, avbytare och visselpipa var nytt för mig, säger Marielle.

- Jag visste vad vattenpipa var, säger Ibrahim och skrattar. Nu kan jag visselpipa också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".