Charlotte Kalla.
Charlotte Kalla. Foto: Anders Wiklund/TT.

Charlotte Kalla ställer in tävling: ”Måste ta det på allvar”

Läkaren Per Andersson: ”Kommer att göra en redig utredning”
1:00 min

Efter kollapsen världscuppremiären i Ruka har Charlotte Kalla bestämt sig för att inte tävla i Lillehammer i helgen.

– Beslutet togs efter en dialog mellan henne och landslagsläkaren. Hon ska nu genomgå en rejäl medicinsk undersökning, säger förbundskapten Rikard Grip.

Längdskidstjärnan kom på 75:e plats i gårdagens klassiska lopp över 10 km.

Till synes var det oförklarligt, och hon var uppgiven efteråt.

– Jag kan inte förklara vad det var som hände. Det kändes ju inte bra, det var stumt i kroppen, inget som jag känt tidigare. Det var som att det inte alls fanns energi i kroppen, sade Kalla då.

När landslagsledningen tog ut truppen till Lillehammer saknades plötsligt Kalla bland de anmälda.

– Hon hade ju inte feber under loppet och hon kände inte av skadan, men kroppen gjorde inte som hon ville. Det är ju en sak om man är i dålig form, det här beskrivs som något annat, inte ens i närheten. Det är det som gör det lite förbryllande och oroväckande, sade hennes tränare Magnus Ingesson till NS.

Enligt förbundskapten Grip tar de signalerna på allvar, och skickar därför Kalla till en specialist i Stockholm. På grund av problem med flyget från Finland blir undersökningen dock lite försenad.

Landslagsläkaren Per Andersson:

– Charlotte mår bra och har haft en bra natt i Finland så det är inga konstigheter. Vi kommer göra en redig utredning och ta det därifrån, säger Per Andersson.

– Vi måste naturligtvis ta det som hände på allvar och se om det finns medicinska orsaker till det som hände och det kommer vi göra så fort hon kommer hem till Sverige, säger han.

Bland svenskarna som åker till Norge finns de båda världscupledarna Stina Nilsson och Calle Halfvarsson.


Sveriges trupp till tävlingarna i Lillehammer den 2-4 december:

Damer: Hanna Falk, Ulricehamn IF, Anna Haag, AnnaEmil Sportklubb, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Stina Nilsson, IFK Mora, Jonna Sundling, IFK Umeå, Jennie Öberg, Piteå Elit.

Herrar: Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Marcus Hellner, Gällivare Skidallians, Martin Johansson IFK Mora, Emil Jönsson, AnnaEmil Sportklubb, Teodor Peterson, IFK Umeå, Oskar Svensson, Falun/Borlänge SK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".