Joel Kanebjörk i landslagströjan och i Sportextra-studion.
Joel Kanebjörk i landslagströjan och i Sportextra-studion. Foto: TT/SR.

Inför innebandy-VM: ”På så sätt vore det ett fiasko”

Landslagsspelaren Joel Kanebjörk: ”Vi har högst kapacitet”
2:06 min

Innebandy-VM inleds på lördag då Sverige möter hemmanationen Lettland. Landslagsmannen Joel Kanebjörk gästade under måndagen Sportextra.

– Det finns inga andra ambitioner än att det är guld som gäller, säger han.

– Vårt lag är kryddat med olika spelartyper och människor – det som krävs för att vinna titlar – så det känns bra inför VM, säger Kanebjörk i Sportextra-studion.

Joel Kanebjörk pratar i första delen om sin roll som pådrivare i landslaget och hur hans spel skiljer sig där jämfört med i klubblaget AIK.

28-åringen, som bland annat har tre SM-guld med Storvreta, som han lämnade 2014, pratar i andra delen om matchandet i VM och känslorna kring ärkerivalen Finland.

– Man märker när man väl står där och ska möta Finland – då blir det andra känslor och de utmärker sig de annorlunda än övriga nationer. Såklart att det är speciellt. Finland är superbra, man kan inte säga något annat, säger Kanebjörk som även varnar för Tjeckien och Schweiz.

– Vi får i en semifinal eventuellt något av de lagen. De har kvaliteter som gör att det blir jobbigt för oss om de får till det.

Joel Kanebjörk säger att han inte känner någon press utifrån på ett tungt favorittippat Sverige. Men han vet att allt utom guld inte är tillräckligt bra.

– Det skulle vara ett fiasko om vi inte vann av anledningen att vi har den bästa truppen. Vi har högst kapacitet, och det är den man kräver att man ska få ut. På så sätt vore det ett fiasko, säger Kanebjörk och fortsätter:

– Det avgörs ju i en match och när det är så pass tajt mot exempelvis Finland så kan ju vad som helst hända. Men det finns inga andra ambitioner än att det är guld som gäller.

Kanebjörk diskuterar även bland annat om framtiden för innebandyn internationellt sett, och vad som krävs för att de mindre nationerna ska fortsätta utvecklas för att utmana de stora.

Hur slutar då VM för svensk del?

– Det blir guld, avslutar Kanebjörk.

Lyssna på hela intervjun i ljudklippet nedan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".