Therese Johaug under torsdagens pressträff.
Therese Johaug. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/TT.

Antidopning Norge: ”Stäng av Johaug i 14 månader”

Geir Elle på NRK: "Johaug kommer tillbaka till OS 2018"
2:41 min

Längdstjärnan Therese Johaug borde stängas av i 14 månader, föreslår Antidopning Norge.

– Det här är var inte oväntat. Vi har räknat med 12 månader, säger Geir Elle, sändningsansvarig på NRK, till Radiosporten.

Längdstjärnan Therese Johaug bör stängas av i 14 månader, föreslår Antidopning Norge.

Det skulle i sådana fall innebära att hon missar VM i Lahtis men är fri att tävla under OS i Pyeongchang 2018.

Johaug testades positivt för den anabola steoriden clostebol den 16 september och hävdar att hon har fått i sig den förbjudna substansen genom en läppsalva.

I sitt utlåtande skriver Antidopning Norges påtalsnämnd att de anser att Johaugs dopning inte varit medveten.

"Jag förstår inte att det som skett kan ligga till grund för 14 månaders avstängning", säger Therese Johaug i ett pressmeddelande som skickats via hennes advokat Christian B Hjort.

Även Johaugs manager Jørn Ernst tycker 14 månader är för lång tid.

– 14 månader är länge. En dom med den längden kommer ju att gå in i nästa säsong. Det kommer i sådana fall att påverka förberedelserna inför OS för Therese, säger Ernst till NTB.

Men Geir Elle på NRK som jobbat mycket kring Johaugs dopningsfall tycker beskedet är väntat.

– Antidopning Norge vill sätta en standard och visa att de tar det här på allvar. Två månader eller mindre än ett år hade varit onormalt. Så jag är inte överraskad, säger Elle och utgår ifrån att 14 månaders avstängning är det som också kommer fastslås. 

Avstängningen gäller från den 18 oktober, om avstängningen på 14 månader går genom innebär det att Johaug kommer att missa de fyra första världscuphelgerna under säsongen 2017-2018, men kan göra comeback till Tour de Ski med start den 30 december 2017.

OS i Pyeongchang invigs den 9 februari 2018. Geir Elle räknar med att Johaug är tillbaka i spåren då.

– 14 månader är lång tid, men hon kommer kunna åka OS 2018. Jag tror att hon är så pass motiverad och hon står på sig om sin oskuld, så jag tror att hon kommer tillbaka. Jag tror inte hon slutar som skidåkare för detta.

Men det finns fortfarande en möjlighet att Johaug stoppas från att tävla i Sydkorea. IOK ser just nu över sitt regelverk och det finns krafter som vill att en dopningsavstängning automatiskt ska innebära att utövaren missar nästkommande OS. Skulle det regelverket ändras inom nio månader skulle det även innefatta Johaug.

Beslutet om Therese Johaugs dopningsavstängning tas av en särskild kommitté i Norges idrottsförbund. Johaug har nu tre veckor på sig att bemöta avstängningsförslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".