Radiosportens skidexpert Torgny Mogren och Therese Johaug.
Radiosportens skidexpert Torgny Mogren och Therese Johaug. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SR. Collage: SR.

Torgny Mogren: "Hade räknat med ett år"

Torgny Mogren om möjliga straffet
2:26 min

Den norska skidstjärnan Therese Johaug kan komma att stängas av i 14 månader. En väntad straffsats enligt Radiosportens expert Torgny Mogren.

Förslaget på 14 månaders avstängning kommer från Antidopning Norge, men beslutet tas av en särskild kommitté i Norges idrottsförbund. Johaug själv har tre veckor på sig att bemöta avstängningsförslaget.

– Att det skulle bli ett tufft straff hade man förstått. Just det här med anabola steroider har alltid varit hårt straffat. Men sen kanske man kan tycka att straffet är hårt med tanke på att det är slarv som ligger bakom. Men jag har trott på runt ett år så det är rimligt, säger Radiosportens längdskidsexpert Torgny Mogren.

Om avstängningen på 14 månader går genom innebär det att Johaug missar mycket av världscupen nästa säsong, men blir fri att tävla i OS i Pyeongchang invigs den 9 februari 2018.

Men det finns fortfarande en möjlighet att Johaug stoppas från att tävla i Sydkorea. IOK ser just nu över sitt regelverk och det finns krafter som vill att en dopningsavstängning automatiskt ska innebära att utövaren missar nästkommande OS. Skulle det regelverket ändras inom nio månader skulle det även innefatta Johaug.

– Min inställning till det hela har varit att det slarvats och absolut inte handlat om medveten dopning. Jag tycker det är finns förmildrande omständigheter och efter ett års tycker jag hon borde kunna få vara tillbaka igen, säger Mogren.

Mer om Therese Johaugs dopningsfall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".