Undersökning från Fifpro & Magnus Erlingmark.
Undersökning från Fifpro & Magnus Erlingmark. Foto: Fifa/TT.

Var fjärde elitspelare upplever trakasserier

Spelarfackets Magnus Erlingmark om statistiken
1:59 min

En ny undersökning visar att ett av fyra herrfotbollsproffs i Sverige blivit trakasserad. Något som oroar fackförbundet för elitfotbollsspelarna.

Närmare 25 procent av herreliten inom svensk fotboll har någon gång upplevt trakasserier från fans, ledare eller andra spelare.

Något färre – nästan var sjätte spelare har vid tillfällen även känt sig hotad av supportrar och publik. Det enligt en undersökning av det internationella spelarfacket Fifpro.

– Det är inga bra siffror. Det är ett av problemen i svensk fotboll och det kunde vi ju se senast i kvalet mellan Helsingborg och Halmstad när det blev hot och våld mot spelare, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare i svenska elitfotbollsspelarnas fackförening.

Vad kan göras för att siffrorna ska bli mindre?

– En del av det är svårt att skydda sig mot. Men där man ska kunna vara trygg är på arbetsplatsen, det vill säga arenan och där man tränar.

Undersökningen är världsomspännande och gjord på nästan 14 000 spelare från 54 länder och 87 olika ligor som fått svara på frågor om arbetsförhållandena inom fotbollen.

Anmärkningsvärda siffror är att mer än 40 procent av herrproffsen världen över uppger att de fått sin lön senare än utlovat. I Sverige är den siffran lägre – cirka en av tio har fått sen lön.

– Det är ju den viktigaste uppgiften för en förening, att betala ut rätt lön i rätt tid. Men även att ge möjligheten att spela och träna på samma villkor, säger Magnus Erlingmark och fortsätter:

– Generellt sett ser det ju bra ut om man jämför med andra ställen i fotbollsvärlden. Men om man ser till "vanliga" arbetsplatser i Sverige, så tror jag att det här är siffror som sticker ut.  

Andra siffror från undersökningen är att var fjärde spelare i Sverige är medveten om att matchfixning förekommit. Samtidigt är det endast tre procent som själva faktiskt blivit uppvaktad av potentiella "matchfixare".

Positivt för svensk del är att herrelitspelare i Sverige enligt undersökningen upplever den högsta jobbsäkerheten i världen.

Mer om Allsvenskan - herr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".