Chapecoensefans sörjer på hemmarenan i Chapeco efter den tragiska flygolyckan.
Chapecoensefans sörjer på hemmarenan i Chapeco efter den tragiska flygolyckan. Foto: Andre Penner

Chapecoense vill bygga upp laget på nytt efter flygkraschen

Viceordföranden i Chapecoense, Ivan Tozzo, säger att klubben ska ställa upp med ett lag i den brasilianska fotbollsligan nästa år.

--Målet är att fortsätta, säger han.

Tozzo säger att man ska rekonstruera klubben, skriva kontrakt med nya spelare, ha en massa möten och massor av tålamod för att kunna fortsätta spela i högsta ligan.

– Ligan är viktig för oss, säger Tozzo.

Det är bara ett par omgångar kvar av årets säsong i den brasilianska högstaligan i fotboll. Chapecoense ligger på nionde plats. Helgens ligaomgång är inställd, och det är oklart när ligan kan spelas klart.

Nästa säsong startar i maj. Då hoppas Chapecoense ha fått ihop ett lag, kanske med hjälp av konkurrenterna. I ett gemensamt uttalande lovade flera av ligans topplag, bland annat ligamästaren Palmeiras, att de skulle kunna låna ut spelare till Chapecoense för att hjälpa dem på fötter.

"Det är det minsta vi kan göra för att bygga upp den här organisationen och den del av brasiliansk fotboll som gick förlorad i dag", skriver klubbarna, och föreslår att Chapecoense inte ska kunna åka ur ligan de tre kommande säsongerna.

Endast tre av 22 spelare överlevde flygkraschen i Colombia, dit laget var på väg för att spela den första finalmatchen i Copa Sudamericana mot Atlético Nacional i Medellín.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".