Patrik Sjöberg ser sammanbiten ut
Patrik Sjöberg. Foto: TT

Patrik Sjöberg om pedofilskandalen: ”Problem som idrotten brottas med”

”Det finns mycket skam”
1:37 min

Den tidigare världsrekordhållaren i höjdhopp, Patrik Sjöberg, berättade i sin självbiografi "Det du inte såg" om sexuella övergrepp han utsattes för av sin tränare. Han förvånas inte av det som nu kommer fram i Storbritannien.

– Jag är inte överraskad. Det är ett problem som idrotten brottas med, men inte vill kännas vid riktigt, säger Sjöberg till Daniel Alling i Studio Etts kvällsupplaga.

Patrik Sjöberg tycker att det är bra att brotten inte preskriberas i Storbritannien.

– Det borde vara likadant i Sverige. Vi har många fall som borde plockas upp, där klubbar och förbund har sopat det under mattan.

Flera av de som träder fram är nu i 40-årsåldern och vissa övergrepp skedde så tidigt som på 70-talet. Vad är det som gör att man dröjer med att prata om det?

– Jag tror vi killar har svårare att prata om det. Det finns en machokultur, det finns mycket skam och frågor som gör att man inte vill prata om det.

Sjöberg tycker det är viktigt att offer träder fram.

– Idrottsrörelsen är ett ställe där det dyker upp pedofiler och nio av tio ungdomar kommer i kontakt med organiserad idrott under sin uppväxt. Där kommer vi tyvärr hitta pedofilerna. De vill inte jobba med pensionärer, de vill jobba med barn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".