Charlotte Kalla med landslagsläkaren Per Andersson (tv) och hennes tränare Magnus Ingesson.
Charlotte Kalla med landslagsläkaren Per Andersson och tränaren Magnus Ingesson. Foto: Anders Wiklund/TT

Risk att förmaksflimmer återkommer

Det är inte ovanligt att vältränade personer får problem med hjärtrytmen, men risken för komplikationer är låg hos unga människor.

Men det skulle kunna bli aktuellt med ett ingrepp för skidstjärnan Charlotte Kalla.

– Har man fått förmaksflimmer en gång är det en hög risk att det återkommer, säger Mårten Rosenqvist, professor i hjärtsjukdomar vid Danderyds sjukhus och Karolinska Universitetssjukhuset.

Kalla diagnosticerades med förmaksflimmer efter genomklappningen under världscuploppet i Ruka i helgen. Hon ska nu fortsätta att träna, men hon ställer inte upp i världscuptävlingarna i Lillehammer till helgen.

Rosenqvist berättar att förmaksflimmer kan sägas vara ett elektriskt problem i hjärtat och kan behandlas med medicin eller med ablation, som är ett litet ingrepp i hjärtat.

– Man går in med en tunn elektrisk tråd och bränner det område som orsakat flimret, säger han.

– Det här är ingenting man gör akut, först måste man utesluta andra bidragande orsaker till att Kalla fått hjärtflimmer. Hon kanske hade en infektion i kroppen.

Att behandla med medicin tror han inte är ett alternativ för Kalla om hon ska fortsätta att tävla på toppnivå.

– Det finns en massa olika utgångar av det här, en är att avvakta och se om det kommer tillbaka, en annan är att göra en ablation.

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".