Jelena Isinbajeva får vänta på sin internationella comeback, då IAAF:s avstängning kvarstår.
Jelena Isinbajeva får vänta på sin internationella comeback, då IAAF:s avstängning kvarstår. Foto: TT

Rysslands avstängning inom friidrotten kvarstår – kan gå över VM 2017

De ryska friidrottarnas avstängning kvarstår.
De riskerar nu att missa även nästa års VM.

I november 2015 stängdes det ryska friidrottsförbundet av från internationellt tävlande efter att den internationella antidopningsbyrån, Wada, kommit fram till att staten legat bakom en omfattande dopning i landet.

Det gjorde att nästan alla landets friidrottare missade årets OS i Rio de Janeiro, och att alla internationella tävlingar var i stort sett helt utan ryskt deltagande.

Och avstängningen kvarstår. I dag meddelade Rune Andersen, som leder IAAF:s kommitté som hanterar Rysslands-ärendet, på en presskonferens att det inte finns någon tidsplan för när avstängningen ska hävas.

Däremot så sade han att kommittén kommer att lämna en rapport i februari, där de hoppas kunna göra en plan för Rysslands återkomst. Men han ville inte ge någon preliminär tidsplan, och säger att en hel del arbete återstår, även om det ryska friidrottsförbundet har gjort framsteg:

– En nyckelfråga som återstår är att de ska visa hur IAAF och den ryska antidopningsbyrån ska kunna genomföra tester utan att störas. Det är en nyckeldel i deras återinträde i friidrottsvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".