Calle Halfvarsson.
Calle Halfvarsson.

Halfvarsson blev en ”ostbåge” – missade pallen

Mogren: "Halfvarsson ser ut som en ostbåge"
2:11 min

Calle Halfvarsson hade nära 30 sekunders försprång i jaktstarten. Men efter en stark inledning stumnade han helt och fick nöja sig med en femteplats.

– Han börjar se ut som en ostbåge i kroppen, sa Radiosportens expert Torgny Mogren i direktsändningen i P4 Extra.

Calle Halfvarsson utökade tidigt i loppet sin 28 sekunders ledning till cirka 40 sekunder. Men med dåligt fäste tog krafterna helt slut. Klungan kom ifatt och åkte förbi svensken.

Torgny Mogren är utöver Halfvarssons dåliga fäste fundersam till Halfvarssons taktik.

– Om han hållit sig lite i skinnet och inte gått så fruktansvärt hårt i början där han tog tio sekunder på 3,5 kilometer, det är ganska mycket tid åka ifrån. Det straffade sig, säger Mogren.

Han tycker att Halfvarsson borde öppnat lugnare för att orka hela vägen.

– Man får ha det i tankarna så att man inte går maximalt i varje steg utan släpper av i något parti så att man spar lite krafter och inte går max överallt.

Halfvarsson var mycket besviken efter loppet.

– Ingenting fungerar idag, säger Halfvarsson till Radiosporten.

Vad?

– Allt. En riktig skitdag. Jag misslyckas totalt med allting idag. Det är jävla skit alltså. Jag kände det redan vid första backen att det skulle bli en tung dag. Jag kände på mig att det inte kommer hålla, säger Halfvarsson.

I stället blev det hemmaseger i den norska minitouren. Martin Johnsrud Sundby startade som nummer sju med 50 sekunder fram till Halfvarsson men var starkast i den sista utmanande stigningen. Norrmannen vann med 2,3 sekunder tillgodo på landsmannen Johannes Høsflot Klæbo och 2,7 sekunder före finländaren Matti Heikkinen.

Johnsrud Sundby säger till Radiosporten att han nog inte hade vunnit om Halfvarsson hade haft bättre skidor.

– Jag är ganska säker på att om Calle hade haft ordentligt fäste på sina skidor idag hade han varit omöjlig att slå, säger Johnsrud Sundby.

Halfvarsson blev till slut femma och Marcus Hellner sexa. 

– Jag tycker det känns bra och det har varit en bra helg för mig. Jag har svårt att hänga med på slutet på avslutningarna, säger Hellner till Radiosporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".