Johan Hedsberg blir förbundskapten för Davis Cup-laget.
Johan Hedsberg blir förbundskapten för Davis Cup-laget. Foto: Claudio Bresciani / TT

Johan Hedsberg och Mattias Arvidsson tar över landslagen i svensk tennis

Sverige åkte i höstas ur Davis Cups andradivision.
Nu är det klart vem som ska leda laget uppåt i seriesystemet.
Johan Hedsberg blir ny förbundskapten.
– Stort och hedrande, säger han.

Fredrik "Fidde" Rosengren fick i höstas lämna sin post som förbundskapten för det svenska Davis Cup-laget, som nu är nere i den tredje divisionen.

I dag blev det klart vem som blir hans efterträdare. Det blir Johan Hedsberg, som tidigare varit assisterande förbundskapten för Fed Cup-laget och juniorlandslagskapten. I dag är han tränare för tennisakademin Good to Great där han är huvudansvarig för Mikael Ymer.

– Det är såklart stort och hedrande att få detta erbjudande. Vi börjar i en för Sverige historiskt låg division, men de spelare som nationerna har är supertuffa motståndare, säger han på det svenska tennisförbundets hemsida, och fortsätter:

– Vi får försöka att ta en match i taget. Förhoppningsvis gör vi en insats som är bra både för laget och individen.

Ny kapten för Fed Cup-laget blir Mattias Arvidsson, som i dag tränar Sverigeettan Johanna Larsson.

– Det är en ära och fantastiskt roligt. Jag vill att de här veckorna ska bli en energiboost och att spelarna ska ta med sig positiva saker till resten av året, säger han, och lägger till:

– Det är viktigt att skapa en bra stämning och ett bra team. Alla spelare och ledare i laget och spelarnas individuella coacher kommer att vara viktiga för att uppnå resultat.

– Vår målsättning är att ta oss tillbaka till grupp ett direkt – så bra lag har vi.

Maria Strandlund Tomsvik, som tidigare varit kapten för Fed Cup-laget, återvänder även hon till det svenska förbundet. Hon blir ansvarig för U18- och seniorlandslagen.

– Först och främst är det väldigt roligt att vara tillbaks igen. Förbundet står inför en stor förändring framåt och den är jag gärna del av. Jag hoppas att kunna bidra med min erfarenhet till våra spelare och även till våra coacher som kommer att ta hand om landslagen, säger hon på förbundets hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".