Arkivbild: Ida Odén och Sloveniens målvakt Misa Marincek.
Arkivbild: Ida Odén och Sloveniens målvakt Misa Marincek. Foto: BJÖRN LINDGREN / TT

Matchguide handbolls-EM: Sverige-Slovenien

Sabina Jacobsen: "De är lite större spelare, fysiskt starka"
1:14 min

Slovenien är Sveriges andra gruppmotståndare i EM-handbollen efter segern i premiärmatchen mot Spanien (25-19).

På pappret det som ser ut att vara den enklaste matchen i gruppspelet, men sådana matcher kan vara de svåraste fällorna.

Slovenien förlorade sin första match mot Serbien (34-36) i en svängig uppgörelse där inget av lagen verkade ha något större intresse av att spela försvarsspel.

– Deras spelare är stora fysiskt starkare och bra skyttar. Det gäller att komma upp och få lite smäll på deras skyttar. Framåt skall vi hålla ett högt tempo, säger Sabina Jacobsen till Radiosporten.

Sloveniens bästa målskyttar mot Serbien var kantspelarna Tamara Mavsar och Neli Irman samt vänsterhänta skytten Ana Gros. Den senare fick en hel del speltid som mittnia mot Serbien och det kan vara avigt och framför allt ovant att spela mot ett lag med två vänsterhänta spelare i niometersuppställningen.

– Det är inget konstigt att möta, det handlar bara om att vara medveten om att det är så och att snedställa åt andra hållet, säger Sabina Jacobsen.

Sloveniens målvakt Misa Marincek från Krim Ljubljana ställde till med stora problem för Sävehof i Champions League tidigare under säsongen, hon var desto mer beskedlig i EM-premiären.

Slovenien var sista laget som kvalificerade sig för EM, som bästa trea i de sju kvalgrupperna, och är således det lägst rankade laget av de 16 EM-nationerna.

Det är Sloveniens femte EM-slutspel den bästa noteringen hittills en niondeplats 2004. I VM har man deltagit fyra gånger utan att någonsin vara nära att blanda sig i medaljstriden.

Sverige och Slovenien har mötts fyra gånger i tävlingsmatcher i samtliga fall i kval till EM 2012 och 2014. Sverige har vunnit alla matcherna.

Vinst mot Slovenien betyder att Sverige är klart för huvudrundan i Göteborg.

Isabell Gulldén deltog inte i spelövningarna på den svenska måndagsträningen. Gulldén som fick en smäll på låret i matchen mot Spanien rehabtränade i stället.

Förbundskapten Henrik Signell säger till Radiosporten att man valde den lösningen efter en dialog med det medicinska teamet.

– Förhoppningsvis blir detta en lång turnering och då gäller att vara lite smart emellanåt och tänka långsiktigt, då har vi råd att köra lite rehab och annan träning som passar henne i nuläget.

Relaterat

Mer om Handboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".