Sverige fick oavgjort.
Sverige fick oavgjort. Foto: Anders Wiklund/TT

Trots tappad ledning i slutsekunden – bra läge för Sverige i EM

Bella Gulldén: ”Publiken hjälper till”
1:39 min

Sverige låg under långa perioder under mot Serbien i den avslutande gruppspelsmatchen i handbolls-EM. Men det var en sen serbisk kvittering som ordnade 30-30.

Johanna Bundsen i målet storspelade i den andra halvleken, liksom Louise Sand offensivt. Det räckte till en poäng mot Serbien, och tre poäng in i mellanrundan. 

– Vi kämpar oss tillbaka i matchen. Sett till första halvlek ska vi vara glada över en poäng. Men som det slutar så är vi lite besvikna. Vi hade ju vänt och var värda att ta segern, säger Sveriges Johanna Westberg till Radiosporten.

Positivt från den grupp som Sverige spelar mot i mellanrundan – samtliga tre motståndarlag tar med sig två poäng dit, en mindre än Sverige och Serbien.

– Det är jättekul. Ser man till matchen till i förrgår så fanns risken att vi skulle in i mellanrundan med noll poäng, säger Westberg om poängläget.

Sverige gör en otroligt bra upphämtning. Man får flyt och tryck i spelet, med en Louise Sand som är överbra. Men sen ska man ju knyta ihop det på slutet. Jag förstår att man är lite besvikna. Man hade matchen, trots allt.

De 5 161 personerna i publiken på Hovet fick se en dramatisk avslutning på gruppfinalen där Sverige varvade briljanta räddningar av Bundsen med missade lägen och viktiga mål. 

– Sabina Jacobsen skriker lite på oss i halvtid. ”Sigge” (förbundskapten Henrik Signell) ändrade till 5-1-försvar. Det ändrar mycket i matchen och vi kämpar för varandra mer i den andra halvleken. Publiken hjälper till. Vi höjer oss rejält i andra halvlek, säger Isabelle Gulldén till Radiosporten.

Sverige vände under matchen ett sexmålsunderläge och ledde med 30-29 med 50 sekunder kvar och eget anfall. Serbisk räddning ordnade chans till kvittering och 30-30 kom med blott tre sekunder kvar.

– Vi ska nog vara nöjda med poängen vi får i dag. Det är starkt av oss att jobba upp oss i andra. Jag känner personligen att jag inte kommer upp i den nivå jag kan. Men i slutet av matchen får jag ta några viktiga bollar, säger Johanna Bundsen till Radiosporten.

Sverige möter Nederländerna på lördag. Därefter väntar Frankrike den 12 december. 14 december är det match mot Tyskland.


MATCHFAKTA

Sverige-Serbien 30-30 (15-18) 

Sverige: Louise Sand 8, Nathalie Hagman 5, Isabelle Gulldén 4, Linn Blohm 3, Jamina Roberts 3, Anna Lagerquist 2, Ida Odén 2, Jenny Alm 2, Johanna Westberg.
Serbien: Sanja Radosavljevic 5, Katarina Krpez Slezak 5, Sladana Pop-Lazic 5, Jovana Stoiljkovic 4, Tamara Georgijev 3, Marina Dmitrovic 3, Marija Obradovic 2, Jelena Lavko, Zeljka Nikolic, Kristina Liscevic.

Publik: 5 200.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".