Karin Torneklint, förbundskapten i friidrott. Foto: Henrik Montgomery/TT
Arkivbild: Karin Torneklint, svensk förbundskapten i friidrott. Foto: TT.

Torneklint om ryska dopningsskandelen: ”Hoppas det leder till renare idrott i framtiden”

Friidrottens förbundskapten Karin Torneklint: "Helt galet"
1:28 min

Svensk friidrotts förbundskapten reagerar med bestörtning på omfattningen av den statsstyrda ryska dopningen.
– Det är helt galet, säger Karin Torneklint till Radiosporten.

Mer än 1 000 idrottare i 30 olika idrotter har varit inblandade i Rysslands manipulation av dopningsprover. Det framgick under fredagen då den andra delen i Richard McLarens dopningsrapport offentliggjordes.

Friidrottens svenska förbundskapten Karin Torneklint hade ingen aning om att det ryska fusket var så utbrett och omfattande.

– Man har aldrig drömt om att det var den här nivån på det. Man blir ju ganska nedslagen när man hör att det är 1000 stycken, det låter ju helt galet, säger Torneklint till Radiosporten.

– Jag hoppas verkligen att de här rapporterna leder till att det blir mycket renare idrott i framtiden. Vi vill inte ha några dopningsfall överhuvudtaget, tillägger Torneklint.

Det pågår en avstängning för tillfället när det gäller Ryssland inom friidrotten. Tycker du att de ska komma tillbaka när det blir utomhussäsong 2017?

– Jag är inte den som kan avgöra det. Men när man anser att de har gjort det jobbet man kräver ska de vara välkomna tillbaka. Det är aldrig bra när någon är avstängd på grund av att ett land har gjort fel.

Relaterat

Mer om Ryska dopningsskandalen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".