Charlotte Kalla vann i Östersund. Foto: Henrik Montgomery / TT
Charlotte Kalla vann i Lillehammer. Foto: Henrik Montgomery / TT

Charlotte Kalla vann i skandinaviska cupen i Lillehammer igen – siktar på Tour de Ski

Kalla: "Fint lopp i dag!"
4:48 min

Två starter, två segrar. Charlotte Kalla lämnar Norge med precis de besked hon hade önskat.
– Ett fint lopp, säger hon.

Skandinaviska cupen, nivån precis under världscupen, gav två segrar på två dagar för Charlotte Kalla. Hon följde upp segern på 5 km fristil med att också vinna söndagens masstart över 15 km klassiskt.

Hon hade länge sällskap i spåren av den svenska succéjunioren Ebba Andersson och Norges Kathrine Harsem, men de hade ingenting att sätta emot när Kalla gjorde sitt avgörande ryck under den sista kilometern. Kalla vann, 6,5 sekunder före Harsem och ytterligare en före Andersson.

– Jag kände mig väl inte jättestark när vi skulle upp för den långa backen andra gången. Men Ebba gjorde ett storjobb och drog mycket i dag, och jag hann få krafter tillbaka så när vi skulle upp för den andra gången lyckades jag få några meter, säger hon till Radiosporten.

Helgens viktigaste besked var ändå att hjärtat uppförde sig precis som det ska. För två veckor sedan drabbades Kalla av förmaksflimmer och slutade 75:a i världscuppremiären i Ruka.

– Det har ju inte varit optimala förutsättningar för att ladda upp inför den här premiären som jag är van vid att ha. Mycket de senaste veckorna har ju handlat om att återhämta mig, dels från febern som jag hade i Bruksvallarna och sedan urladdningen som det blev i Ruka, säger Kalla, och fortsätter:

– Men nu känner jag verkligen att jag är på rätt spår, och jag har låtit det ta tid också, och har fått träna lugna pass också. Det har gjort sitt.

Världscupcomebacken väntas bli i Tour de Ski på nyårsafton, men först väntar en träningsperiod.

– Ja, jag hoppas att det blir i Val Müstair och Tour de Ski. Nu ska jag träna lite ett tag, så det ser jag fram emot, säger Charlotte Kalla till TT.

Relaterat

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".