Jonna Sundling och Hanna Falk.
Jonna Sundling och Hanna Falk. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Falk knep tredjeplats i sprinten – Sundling fyra

REFERAT: Hanna Falk åker in på ny pallplats
0:59 min

När Stina Nilsson och Ida Ingemarsdotter misslyckades imponerade Hanna Falk och Jonna Sundling – som slutade trea och fyra i VC-sprinten i Davos.

Det blev svenskt på pallen i välrdscupsprinten i fristil i schweiziska Davos. I damernas final var norskan Maiken Caspersen Falla överlägsen.

Bakom henne knep Ingvild Flugstad Östberg andraplatsen före Hanna Falk som slutade trea.

Detta var Hanna Falks andra raka pallplats. Hon slutade även trea i Lillehammers klassiska sprint förra veckan – den första pallplatsen för Falk sedan 2011. Nu har hon två raka.

Hade Hanna Falk fått en något bättre sistakurva så hade hon haft en möjlighet att slå Östberg. Det var inte mycket som skiljde när de passerade mållinjen.

Jonna Sundling, som tagit sig till sin första sprintfinal, slutade fyra.

– Sundling har gjort det fantastiskt bra och visar att hon har kapacitet. Att få vara med i de här stora sammanhangen och få erfarenhet och självförtroende – det har hon definitivt fått under den här dagen, säger Torgny Mogren.

Stina Nilsson som vann sprintpremiären har haft det struligt sedan dess. I Lillehammer bröt hon en stav och i dag föll hon i kvalet. Även Ida Ingemarsdotter misslyckades med att ta sig vidare från kvalet.

Hanna Falk var stabil under kvarts- och semifinal och hade inga problem att ta sig vidare. I semifinalen slutade hon tvåa och slog stora namn om Ingvild Flugstad Östberg och Jessica Diggins – som båda tog sig vidare på tid. 

Jonna Sundling hade snabbaste tiden i kvalet och visade klass på vägen till finalen. Ett mäktigt ryck i backen i sin mindre namnkunniga semifinal förde henne från fjärde plats till en ledning som hon inte släppte. 

På herrsidan blev det inga framgångar efter att Calle Halfvarsson valt att inte ställa upp på grund av att han inte kände sig helt kry. Bäste svensk blev Teodor Peterson som kom sist i sin semifinal.

Marcus Hellner var en av de svenskar som inte tog sig vidare till semifinal, efter en ganska slarvig målgång enligt expert Torgny Mogren.

Man ser tydligt att Hellner inte är en sprinter. En otroligt dålig målgång. Han sträcker inte fram benet. Han står nästan jämfota och lägger fram bröstet i stället – helt fel.

Topp tre i herrarnas sprint blev Sergej Ustiugov (Ryssland), Finn Hågen Krogh och Sindre Björnestad Skar (Norge).

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".