Foto: TT
Foto: Thomas Johansson/TT

Vinna eller försvinna för Sverige i handbolls-EM

Sabina Jacobsen: "Vi har det i egna händer"
0:39 min

På engelska heter den "main round" - huvudrundan. Många i Sverige kallar den för mellanrundan. Men när Sverige ikväll möter Frankrike i EM-handbollen, så är det ingenting annat än en kvartsfinal. Förlust, och svenskorna kan glömma semifinalspel på fredag och medaljmatch på söndag.

 Lyssna på matchen direkt i Sportextra från kl 20.45

Sverige har en, på papperet, jämn statistik mot fransyskorna. Lagen har vunnit 16 gånger var i inbördes möten, en match har slutat oavgjort och målskillnaden är 631-636 med svenska siffror först. Men när det kommer till mästerskapsmatcher ser det lite annorlunda ut. När Sverige sensationellt tog silver i EM 2010 med slutspel i Norge och Danmark, föll Per Johanssons lag i mellanrundan med 21-22. Vid VM i Frankrike året efter skickade fransyskorna hem Sverige från Brasilien via 26-23 i åttondelsfinalen.

2012 blev det 17-24 i EM:s gruppspel när turneringen avgjordes i Serbien. 2014 blev det äntligen svensk seger med 29-26 i mellanrundan och till slut ett EM-brons för Sverige i turneringen som avgjordes i Kroatien/Ungern.

Senast lagen möttes i ett mästerskap var i augusti i år, vid OS i Brasilien. Och, jodå, Frankrike vann med 27-25 i gruppspelet.

Nu, inför hemma-EM, möttes lagen i en träningslandskamp för knappa två veckor sedan. Det blev fransk seger med 27-21, trots svensk ledning med kvarten kvar att spela.

Frankrikes stora styrka ligger i försvarsspelet. Kvickt och följsamt, tufft och krävande. Därför gäller det att svenskorna får till målvaktsräddningar och enkla kontringsmål, för i det uppställda spelet är det inte lätt att komma till. En ofta magisk gräns vad gäller mål är 25, släpper Sverige in färre än 25 så finns en möjlig vinstchans. Blir det fler bakåt så blir det tufft att vinna, eftersom fransyskorna har ett så bra försvar.

Längst bak finns målvakten Amandine Leynaud, i mittförsvaret t ex Beatrice Edwige utsedd till franska ligans bästa försvarsspelare både 2015 och 2016.

Framåt är vänsterhänta högernian Alexandra Lacrabere hela tiden farlig med sina löpingar över zonerna, genombrott och hänsynslösa spelstil som också innehåller bra 9-metersskott. En veteran med 10 år i landslaget.

Spelmotorn Allison Pineau grejade uddamålsvinsten mot Spanien i lördags med ett frikast (visserligen från fel position) in i det spanska tomma målet från 33 meter just som matchuret slog över till 60:00. Hon är spektakulär och kan trolla med bollen. Fanns med i All Star-laget vid OS senast som vänsternia men kan lika väl spela mittnia.

Summa summarum - svenskorna har en tuff uppgift. Men omöjlig, nej...

Mer om Handboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".