En fotboll på en konstgräsplan.
Flera fotbollsmatcher misstänks ha varit uppgjorda. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Spelare i allsvenskan och superettan med på Uefa-lista och kan ha varit inblandade i uppgjorda matcher

Uppgjorda elitidrottsmatcher blir allt vanligare.
Nu har det framkommit att mängder av spelare som spelat i Sveriges högsta ligor finns med på en Uefa-lista över misstänkta spelare.
Dessutom misstänks åtta matcher i superettan 2015 ha varit riggade.

Det är Dagens Nyheter och SVT som har tagit del av dokument från det schweiziska företaget Sportradar, som samarbetar med det europeiska fotbollsförbundet Uefa, där det framkommer att flera svenska matcher misstänks ha varit uppgjorda.

Under 2015 rankades superettan på nivå fem, vilket är den högsta nivån på deras skala, vilket innebär att serien hade "mycket hög risk" att inneha uppgjorda matcher.

I rapporten framkommer det även att åtta matcher i serien misstänktes vara uppgjorda.

Sportradars information har även legat till grund för en Uefalista som har rubriken "Players of interest", där det finns spelare som misstänkts ha varit inblandade i uppgjorda matcher. 43 av dessa spelare har varit verksamma i Sverige.

Anders Hübinette, förbundsjurist på svenska fotbollförbundet, säger så här till DN och SVT om att 43 spelare som spelat i Sverige finns med på listan:

– Det kan man naturligtvis se på lite olika sätt. Man får ju också komma ihåg att det rör sig om spelare som har befunnit sig i klubbar där det har funnits misstankar om försök till manipulation, men att därifrån dra slutsatsen att alla de här 43 spelarna har varit inblandade i matchfixning det är att gå alldeles för långt.

– Vi måste ju vara väldigt försiktiga med att på något sätt utåt kommunicera och berätta om de här spelarna så länge vi inte är helt säkra på att de verkligen är skyldiga.

Mer om Fotboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".