Spelhärvan
Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

AFC United, Syrianska och Landskrona misstänks vara delaktiga i spelhärvan.

RF vill se hårdare lagstiftning
0:56 min

AFC United, Syrianska och Landskrona uppges enligt Dagens Nyheter vara inblandade i spelhärvan.
– Det är klubbens rykte som står på spel, säger AFC Uniteds ordförande Alex Ryssholm.

Enligt DN och SVT:s Uppdrag Granskning har Europeiska fotbollförbundet Uefa en lista över 43 spelare som spelade i svenska serier 2015 och som är misstänkta för matchfixning. Majoriteten av spelarna spelade då i superettanklubbarna Syrianska och AFC United samt division 1-klubben Landskrona. Bara enstaka spelare på listan representerade andra lag på elitnivå.

Klubbarna har nu vidtagit åtgärder som förbud mot mobiltelefoner i omklädningsrummet. 

Syrianska har flest spelare på listan och de senaste åren har superettanlaget från Södertälje varit inblandad i misstänkta matcher vid upprepade tillfällen. Under 2015 polisanmäldes två matcher, bland annat 0-4-matchen mot Jönköping.

Ordföranden Fikri Halef säger till DN att det gick många rykten om klubben för två, tre år sedan men att han inte upplever uppgjorda matcher som ett problem i klubben i dag.
– Det jag kan säga är att vi i dag talar mycket med våra spelare om det här och precis som alla andra klubbar vill vi få bort matchfixning från svensk fotboll, säger Halef.

En tidigare Landskrona-spelare har dömts i en matchfixningshärva i Norge. Klubbens ordförande Gabriel Munck av Rosenschöld säger att han är övertygad om att det fanns matchfixning i klubben 2013, då man stängde av två spelare. Därefter förbjöds mobiltelefoner i omklädningsrummet.
– Jag vill bestämt tro att vi har det här bakom oss. Det goda som händelsen förde med sig är att vi från klubbens sida blivit mer vaksamma, säger Munck av Rosenschöld.

Så gott som samtliga spelare på Uefas lista har lämnat klubben.

Även AFC United, som spelar i allsvenskan nästa år, vidtog åtgärder inför årets säsong efter misstankar om matchfixning. Bland annat förbjöds spelarna att satsa pengar på egna matcher och klubben har avvisat folk på läktarna som man misstänkt har rapporterat från träningar och matcher.
– Vi är aktiva. Det är klubbens rykte som står på spel. Vi kommer aldrig tillåta sådana här grejer, säger ordföranden Alex Ryssholm.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".