Radiosportens expert Peter Ahnberg efter Sveriges silver i innebandy-VM: ”Övriga länder är på väg att gå förbi Sverige”

Svensk herrinnebandy är inte längre bäst i världen. Inte enbart för att vi i söndags förlorade VM-finalen mot Finland efter straffläggning. Finland har vunnit tre av de fem senaste mästerskapen, det är ett faktum. En allvarlig negativ trend och tendensen är att övriga länder är på väg att gå förbi Sverige med den utveckling som till exempel sker i både schweizisk och tjeckisk innebandy.

Bra för sporten i ett internationellt perspektiv? Månne… men absolut inte bra för svensk innebandy. Marginalsporter som innebandy, basket, handboll, bandy, volleyboll med fler säljer på framgång. Och vill innebandysporten fortsätta utvecklas genom större intresse och därmed större resurser krävs framgång på högsta nivå. Jag har aldrig hört någon vilja vara en del av en företeelse som förlorar.

Att locka barn, ungdomar, talanger att vilja spela innebandy blir svårare utan framgångsrika landslag. För att inte tala om hur sponsorer och media vänder ryggen mot förlorare.

Visst, de svenska landslagen kan mycket väl vinna de närmaste mästerskapen men min oro sträcker sig över ett längre och större perspektiv.

Så här:

Jag har varit på plats och sett under tio VM-finaler av de elva som spelats, varav jag själv deltog i den historiska första VM-finalen 1996 inför drygt 15 000 åskådare. Därtill spelade jag två bortglömda Europamästerskap och har på ett eller annat sett varit en del av - eller följt internationell innebandy sedan 1990, i 26 år.

Aldrig tidigare har jag åkt från en internationell turnering med så stor oro för svensk innebandy.

I de två viktigaste matcherna under Riga-VM, semifinalen mot Schweiz och finalen mot Finland, startade det svenska landslaget med en förstakedja där ingen av de tre stjärnorna spelar i det som alltid har kallats för världens bästa liga, den Svenska Superligan, SSL. Både lagkaptenen Johan Samuelsson och elegante Rasmus Sundstedt spelar till vardags i den schweiziska ligan och världens bäste spelare de senaste fyra åren, Kim Nilsson, återfinns i Allsvenskan där hans Kalmarsund just nu har en lång väg att vandra för att ta sig till SSL.

Att spelarna som ska driva det svenska landslaget inte spelar i SSL är förstås ett stort underbetyg. Ett underbetyg till svensk innebandy, en sport som helt och hållet verkar sakna en strategi för en bortglömd elitverksamhet.  

Det är klart som tusan att allt fler spelar kommer välja spel i andra ligor om vi fortsätter med samma knappa resurser för de svenska elitklubbarna. De bästa spelarna vill spela och leva där de får bäst lön och bäst förutsättningar att vara elitidrottare.

Och vad jag ser är trenden för SSL negativ med vikande intresse där publiksnittet snart under 800 åskådare och långt ifrån ökad sponsorförsäljning. Mindre resurser gör det förstås svårare att bedriva en professionell verksamhet.

Just nu riskerar innebandysporten att bli än mer marginaliserad och svag både nationellt och internationellt.  Vem tar ansvar för att det inte blir så?

Jag minns fortfarande med stolthet ett fullsatt Globen när Sverige 1996 vann det första VM-guldet i innebandy.

Jag minns också ett kokande Globen under volleyboll-EM 1989 och svensk landslagsvolleyboll i sina glansdagar. Idag vet inte svenska barn ens att volleyboll är ett alternativ som sin idrott…

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista