Planen stormas av hemmasupportrar efter söndagens kvalmatch till allsvenskan i fotboll (andra matchen) mellan Helsingborgs IF och Halmstads BK på Olympia i Helsingborg. Halmstad spelar i allsvenskan 2017.
Jordan Larsson hamnade i bråk med Helsingborg-huliganer. Foto: Emil Langvad/TT

Böter för Helsingborgs IF efter skandalen med huliganerna som tog sin in på planen efter det allsvenska kvalet mot Halmstad BK

Jordan Larsson attackerad av Helsingborg-huliganer
0:35 min

Helsingborg bötfälls med 50 000 kronor för publikskandalen efter den allsvenska kvalmatchen mot Halmstad på Olympia. Det beslutet kom på torsdagen.

"Planstormningen med attacken på en Helsingborgsspelare och hotet mot en publikvärd är en mycket allvarlig ordningsstörning", skriver disciplinnämnden bland annat i sitt beslut, och fortsätter lite senare:

"Disciplinnämnden anser vidare att det inför slutsignalen måste ha varit uppenbart för Helsingborg att det fann stor risk för oroligheter bland Helsingborgs supportrar, vilket kunde leda till stormning av planen".

"Att i det läget endast ha ett fåtal personer på plats vid Helsingborgs supportrar är märkligt då det bör ha varit möjligt att göra omdisponeringar av befintlig personal för att ha betydligt fler ordningsvakter och funktionärer på plats vid den aktuella läktaren än som nu var fallet".

På sin hemsida skriver Helsingborg att de under den kommande veckan ska gå igenom materialet de fått från disciplinnämnden innan de beslutar om de ska överklaga domen eller ej.

"För oss är vårt arrangemangs- och trygghetsarbete alltid en pågående process och ett ständigt lärande. Vi är mycket glada för det nära samarbete vi har med polisen, som nu resulterat i att 20 personer identifierats" skriver de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".