Göran Harnesk om kritiken: ”Inte lika orolig”

17 min

”Sverige har tappat rollen som världsledande inom innebandyn", det menar Radiosportens expert Peter Ahnberg. Men Svenska Innebandyförbundets generalsekreterare Göran Harnesk håller inte med.

– Jag är inte lika orolig. Men mycket av det som framförts tar vi till oss, säger Göran Harnesk i Radiosportens Sportextra-studio.

Peter Ahnberg ser en allvarlig negativ trend och tendensen är att övriga länder är på väg att gå förbi Sverige med den utveckling som till exempel sker i både schweizisk och tjeckisk innebandy.

Läs mer om hans kritik här.

Göran Harnesk tycker dock att Sverige fortfarande är världsledande, både på klubblagsnivå och landslagsnivå.

– Jag vill påstå att de bästa spelarna finns i svenska superligan. Det finns världsspelare i de andra ligorna också. Men våra lag vann Champions Cup igen i höstas på både dam- och herrsidan, säger Harnesk som vill lyfta fram ett annat exempel som visar statusen på svensk innebandy.

– Tjeckisk television köper våra matcher för att de anser att det är den bästa ligan. Av de tre senaste VM-turneringarna har vi vunnit två, säger Harnesk.

Harnesk menar att lag fem och nedåt på rankingen har kommit närmare Sverige.

– Men det betyder inte på något sätt att Sverige blivit sämre, utan på att andra länder satsar mer seriöst. Vi är oerhört lyckliga över att konkurrensen hårdnar. Jag är inte lycklig över att Sverige bara tog silver, men det är sånt som händer när sporten utvecklas, säger Harnesk.

Radiosportens lyssnare välkomnar att Sverige inte längre är lika dominant i innebandy-världen.

Övriga världen, förutom Finland, ligger minst 10-15 år efter Sverige i utvecklingen, på grund av att dom länderna började med sporten senare. Att gapet minskar är väl bara positivt.

Att övriga nationer närmar sig nivåmässigt bidrar snarare med intresse. Betvivlar att folk tittat enbart för att Sverige vunnit.

Att en del svenska spelare väljer att spela i Schweiz i stället för Sverige tror Harnesk har med lönerna att göra.

– Schweiz har en helt annan filosofi när det gäller att betala spelare än vad vi har. Vi i förbundet betalar inga spelare och klubbarna kämpar med sina ekonomier.

Han menar att Sverige är inte brukar ha stora professionella ligor inom inhemsk sport.

– Vi drömmer om att bli en professionell liga och jag tycker det är helt okej att spelare vill testa att spela i andra ligor och jag tycker inte det brandskattar vår liga för det kommer andra spelare från andra länder till oss, säger Harnesk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista