Emilie Hegh Arntzens Norge är EM-historiens segerrikaste lag.
Emilie Hegh Arntzens Norge är EM-historiens segerrikaste lag. Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Norska laget ödmjukt inför semifinalen mot Frankrike i handbolls-EM

Norge är en gigant inom damhandbollen med totalt 25 mästerskapsmedaljer. I kväll kan de säkra ytterligare en, genom att besegra Frankrike i EM-semifinalen.
– Det norska folket förväntar sig att vi ska vinna, inget annat är bra nog, säger förbundskaptenen Thorir Hergeirsson.

Att norrmännen förväntar sig mycket av sitt landslag bekräftas av att 4 000 av dem hade köpt biljetter till EM-finalen i Scandinavium långt innan mellanrundan var färdigspelad.

De många medaljerna har nästan gjort handbollsfansen giriga, så till den grad att OS-bronset i Rio näst intill sågs som ett nederlag.

– -Spelarna och vi ledare och alla runt laget var stolta över att ta brons på OS. Vi drömde om guld men förlorade mot Ryssland som var bättre än oss i semifinalen. Men vi var stolta över bronset, säger Thorir Hergeirsson, som tog över som förbundskapten 2009.

– Är du inte ödmjuk så faller du. För mig och norsk handboll är målsättningen att laget ska kämpa om semifinaler och medaljer i varje mästerskap. Det har förbundet bestämt, så när vi spelar eller tränar så accepterar vi den målsättningen. Det norska folket förväntar sig att vi ska vinna, inget annat är bra nog. Men vi fokuserar på att utvecklas. Nu ser vi fyra år framåt, mot nästa OS. Och vi försöker att bara att vinna nästa match.

I semifinalen ställs Norge mot Frankrike. Det blir en kamp mellan ett tajt, franskt försvar och en norsk offensiv som inte varit så effektiv som önskat så här långt i EM.

Frankrikes förbundskapten Olivier Krumbholz:

– Det som är nytt i Norge är styrkan på niometersspelarna, de har tre med väldigt bra fysik och fart. Det viktigaste för oss blir att orka stå emot deras fysiska styrka.

I den andra semifinalen möts Danmark och Nederländerna och det blir också en heldansk tränarkamp mellan Klavs Bruun Jörgensen och Helle Thomsen.

– Det är Nederländernas tredje semifinal i rad i mästerskapen. Det är ett starkt lag vi vet allt om Helle och vad hon har åstadkommit som tränare i Danmark och med det svenska landslaget. Vi har stor respekt för henne, säger Bruun Jörgensen.

– Kanske har Helle en lite fördel för hon har tränat många av våra spelare. Men det är handboll och när det spelet väl är igång så spelar det inte någon roll.

EM-guldmedaljörer

6 guld: Norge (1998, 2004, 2006, 2008, 2010, 2014).
3 guld: Danmark (1994, 1996, 2002).
1 guld: Ungern (2000), Montenegro (2012).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".