Maxim Vylegzjanin och Alexander Legkov efter femmilen i OS 2014.
Maxim Vylegzjanin och Alexander Legkov efter femmilen i OS 2014. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Ryska OS-stjärnorna Alexander Legkov och Maxim Vylegzjanin uppges varit dopade

Expressen har publicerat dokument som ska visa koder som knyter stora ryska längdskidåkare till landets systematiska dopning.

De ryska stjärnorna i längdskidor: Alexander Legkov, OS-guldmedeljör 2014 på femmilen, OS-tvåan i samma lopp Maxim Vylegzjanin och Nikita Kriukov ska enligt tidningen Expressen vara delaktiga i den systematiska ryska dopningen. 

Dopningen som avslöjats i Richards McLarens rapport som beställdes av antidopningsbyrån Wada.

I en bilaga till McLaren-rapporten har koder publicerats – och dessa koder har kopplats till bland andra Legkov, Vylegzjanin och Kriukov, skriver Expressen. Därmed riskerar de ryska landslagsstjärnorna avstängning och att missa VM i Lahtis den 22 februari-5 mars.

– Vi håller på att gå igenom det här just nu, säger Wadas presskontakt Maggie Durant till tidningen.

Alexander Legkov bedyrade sin oskuld innan det att Expressens uppgifter blev publicerade. 

– Jag är ren, jag var ren och jag vet att det här inte kommer att få några konsekvenser för mig. Det är en stor press på mig, men jag vet sanningen. Jag är inte rädd för något, sa Legkov till Aftonbladet.

Även Jelena Välbe, ordförande i det ryska skidförbundet, sa innan Expressens uppgifter att längdskidåkarna inte varit inblandade i dopningshärvan.

– Vi vet att vi är rena. Vi önskar absolut att det genomförs en verklig kontroll och granskning av uppgifterna i Mclaren-rapporten, säger hon till norska VG.

För en vecka sedan släppte antidopningsbyrån Wada del två i Richard McLarens rapport. I rapporten framkom det att den systematiska ryska dopningen omfattade mer än 1 000 ryska idrottare.

– Vi kan nu bekräfta en mörkning som går tillbaka åtminstone till 2011 och som fortsatte efter OS i Sotji. Det var en mörkning som utvecklades från okontrollerat kaos till en institutionaliserad och disciplinerad medaljvinnande konspiration, sa Richard Mclaren.

Mer om Ryska dopningsskandalen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".