Anna Dyvik, till vänster, mot Stina Nilsson tidigare i vinter.
Anna Dyvik, till vänster, mot Stina Nilsson tidigare i vinter. Foto: Ulf Palm/TT

Jättelopp av Anna Dyvik i världscupdebuten

Anna Dyvik: ”Ett genomtänkt lopp”
3:33 min

Dåliga hallon och utbrändhet förstörde fjolåret för Anna Dyvik. Men i världscupdebuten i La Clusaz slog hon till med en 14:e plats.

– Jag försökte vara lugn och smart, säger 21-åringen till Radiosporten.

Skidtalangen Anna Dyvik har haft ett tungt år bakom sig. I november 2015 åt hon hallon som gav henne en magbakterie. 21-åringen rasade i vikt och när hon väl kunde börja tävla igen svarade inte kroppen – hon hade gått in i väggen av för mycket träning och var utbränd.

Men den här säsongen har startat på ett helt annat sätt. Efter sprintsegern i Skandinaviska cupen i Lillehammer för ett par veckor sedan togs Anna Dyvik ut i den svenska truppen till La Clusaz.

– Jag har haft en rolig sommar och lyssnat mycket på mig själv, säger 21-åringen om hur hon jobbat för att komma tillbaka.

I lördagens världscupdebut startade Anna Dyvik som 59:a i 10 kilometer fristil– ett tufft utgångsläge i ett masstartslopp.

– Det är en väldigt smal bana, så jag visste att det skulle vara svårt att ta sig fram. Men jag försökte vara lugn och smart och ta mycket placeringar där det inte kostade så mycket, säger hon.

Taktiken lönande sig. Anna Dyvik gjorde ett jättelopp och fick mycket beröm av Radiosportens expert Torgny Mogren efter 14:e platsen.

– Jättebra åkt av Anna Dyvik, med tanke på hennes startnummer så har hon gjort ett fantastiskt bra lopp, säger Mogren.

Anna Dyvik är ödmjuk när hon hör om berömmet.

– Jag gjorde som jag brukar, jag utgick från det jag hade att jobba med och försökte ha kul, säger hon.

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".