Mette Marit Frafjord jublar i EM-finalen mot Nederländerna.
Mette Marit Frafjord jublar i EM-finalen mot Nederländerna. Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT

EM-guld till Norge efter uddamålsseger

Amanda Kurtovic, norsk spelare född i Sverige
1:46 min

Norge sitter säkert på handbollstronen. Det blev en svängig, jämn och spännande EM-final - men Norge knäckte till slut Nederländerna med 30-29.

– Vi är bäst helt enkelt, säger Amanda Kurtovic, norsk spelare som är född i Sverige, till Radiosporten.

Handbolls-EM spelades i Sverige, men det var så många norrmän på plats i Scandinavium i Göteborg att det var som om den svensk-norska unionen aldrig hade upplösts 1905.

De utgjorde en överväldigande majoritet av de över 11 000 personerna som såg finalen på plats och klädda i rött, vitt och blått och försedda med uppblåsbara klappinnar, flaggor och trummor skapade de stämning som påminde mer om 17 maj än 18 december.

Det hindrade inte Nederländerna från att, som vanligt, sätta högsta fart från början. Tack vare den ständiga pressen och en sedvanligt framträdande Tess Wester i mål kunde Nederländerna efter 20 minuter i den första halvleken gå ifrån till en fyramålsledning, 13-9.

Norge bytte ut Sije Solberg, som storspelade i semifinalen, mot Kari Aalvik Grimsbø i mål och fick bättre stopp på de nederländska avsluten. Sakta åts avståndet upp, och ställningen i halvtid var helt jämn, 15-15.

Norge har varit i final i tio av tolv spelade Europamästerskap. För Nederländerna var det här den första.

Kanske var det rutinen, kanske något helt annat men efter pausen började det mesta studsa Norges väg. En kvart in på den andra halvleken hade likaläget blivit till norsk femmålsledning, 26-21.

Norge och Nederländerna möttes både i VM-finalen i Danmark för ett år sedan och i bronsmatchen i OS i Rio de Janeiro i somras. Båda de gångerna slutade det med klara norska segrar.

Den här gången blev det betydligt jämnare men inte heller den här gången kunde uppstickaren rubba på handbollskolossen Norge. Nederländerna åt sig nästan i kapp och hade chansen vid ställningen 29-30 chansen att kvittera med fyra sekunder kvar. Då begick Danick Snelder ett tekniskt fel och tiden rann ut.

Norge säkrade sin 26:e mästerskapsmedalj, sitt sjunde EM-guld och tolfte guld totalt. Nederländerna fick nöja sig med ett andra silver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".