2015 Gabriel Wikström idrottsminister
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Idrottsministern Gabriel Wikström säger nej till en barnidrottsombudsman: ”Tror att det är fel väg att gå”

Gabriel Wikström: "Fel väg att gå"
3:34 min

Efter Sveriges Radios granskning av en gymnastiktränare som haft olämpliga relationer med tjejer han tränat väcktes ett förslag om en barnidrottsombudsman.
Men det säger idrottsministern Gabriel Wikström nu nej till.
– Spontant tror jag att det är fel väg att gå, säger han till Kaliber.

I somras avslöjade Kaliber att en framgångsrik gymnastiktränare, trots att han flera gånger anmälts för sexuella ofredanden och fått lämna två klubbar för olämpliga relationer med tjejer han tränat, fått fortsätta att ta tränaruppdrag för barn och ungdomar.

Efter granskningen väcktes ett förslag om att det ska instiftas en barnidrottsombudsman. Den förre höjdhopparen Patrik Sjöberg, som för några år sedan berättade att han som barn utsatts för sexuella övergrepp av sin tränare, och moderaternas idrottspolitiska talesperson Saila Quicklund skrev en debattartikel i Aftonbladet om att införa en barnidrottsombudsman. Ett förslag som även blivit en skriftlig interpellation i riksdagen.

Men det förslaget tror inte idrottsminister Gabriel Wikström (s) på.

– Jag tycker det är bra att det kommer upp olika förslag på vad man kan göra åt den här problematiken för vi behöver göra mer. Men precis som både Riksidrottsförbundet och Bris (Barnens rätt i samhället reds anm) har konstaterat så finns det en barnombudsman som man redan kan vända sig till idag och det är också så att Riksidrottsförbundet och Bris har inlett ett samarbete som jag tror kommer att ge positiva resultat, säger han.

Saila Quicklund (m) vill också kunna neka idrottsföreningar statligt bidrag om man inte sköter det här med problem med sexuella trakasserier. Men det tycker inte idrottsminister Gabriel Wikström är en bra idé.

– De har ju pratat om att man ska strypa bidrag för enskilda föreningar och det är inte någonting som regeringen eller staten har bestämmanderätt över utan det är upp till Riksidrottsförbundet och specialidrottsförbunden att besluta om, säger han, och fortsätter:

– Men spontant tror jag att det är fel väg att gå för det riskerar att skapa en kultur där man inte lyfter upp problem till ytan för att man är rädd för att bli av med pengar och stöd.

– Det är bättre att skapa en kultur inom idrottens värld där man faktiskt kan prata om de här frågorna, lyfta upp dem till ytan och också få redskap att hantera den här problematiken.

Den förre höjdhopparen Patrik Sjöberg är kritisk till att idrottsminister Gabriel Wikström är tveksam till en barnidrottsombudsman.

– Det är märkligt. Vi skrev en debattartikel för snart en månad sedan och han har haft på sig den här tiden att svara. Han har uppenbarligen inte läst det vi skriver om utan han säger det som Björn Eriksson från RF säger. Det är lite beklagligt, säger Sjöberg till Radiosporten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".