Patrick Ståhl.
Patrick Ståhl. Foto: Linn Nenzén, SR.

”Surfingen är egentligen viktigare för OS än vad OS är för surfingen”

Patrick Ståhl: ”Större intresse för tävlingsbiten de senaste åren”
12 min

I augusti meddelade IOK att surfing är en av fem nya sporter på OS-programmet i Tokyo 2020. Svenska Surfförbundets ordförande Patrick Ståhl är positiv till att surfing nu finns med på OS även om alla inom sporten inte ville det.

– De flesta som sysslar med surfing tävlar inte. Det är lite som skidåkning. De flesta som åker utför kör inte med portar och tävlar med tid. Men det har blivit större intresse för tävlingsbiten av surfingen de senaste åren, mycket på grund av den professionella touren World Surf League.

– Surfingen är egentligen viktigare för OS än vad OS är för surfingen, säger Patrick Ståhl som också är coach för det svenska landslaget.

Amerikanen Duke Kahanamoku är den som kanske framför allt gjorde surfing stor och känd i världen. Vid OS i Stockholm 1912 vann Duke, som också var simmare, guld på 100 meter frisim och silver i lagkappen på 200 meter fritt. Redan då föreslog han för IOK att surfing skulle bli en OS-sport. 108 år senare blir Kahanamokus dröm verklighet.

Surfing debuterar på OS-programmet i Tokyo 2020. Om det blir med svenska deltagare återstår att se. De bästa svenska surfarna idag heter Christian Portelli och Kian Martin och är 14 och 15 år. De är strax under den absoluta världstoppen.

– Om de fortsätter att förbättra sig finns det absolut en chans att ta sig till OS, säger Ståhl.

Tävlar de bästa surfarna i världen?

– Det beror ju på hur man mäter vad som är bäst. Det finns många surfare på Hawaii som inte reser runt och tävlar. Det finns många surfare som kanske bara är intresserade av att surfa bra vågor.

Hur går det till när man tävlar?

 Det mest vanliga är att man tävlar i fyramannaheat där två går vidare.

– I OS är det 20 män och 20 kvinnor. Man kör en tid, oftast 20 minuter. De två bästa vågorna räknas. Man bedöms för sina trick i en poängskala som är indelad i fem olika nivåer. När jag förklarar vad det är domarna går på kan man jämföra med halfpipe, snowboard. Det gäller att gå brant upp och rotera mycket.

Lyssna på hela inslaget i klippet ovan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".